Řidiči pozor, od zítřka s platnou dálniční známkou

Praha - Už jen dnešek mají řidiči na výměnu dálniční známky. Od prvního února totiž ty loňské přestávají platit. Kdo jejich výměnu nestihne, tomu hrozí bloková pokuta do pěti tisíc korun a ve správním řízení pak může zaplatit až 100 tisíc korun.

První únorový den se blíží a s ním i povinnost řidičů, kteří chtějí celoročně užívat českých dálnic, mít na čelním skle nalepenou novou dálniční známku. Tisíce řidičů nechávají jejich výměnu na poslední chvíli. Při zapomenutí tohoto úkonu hrozí poměrně „tučná pokuta“ až 5 tisíc korun.

Největší změna čeká Jihočechy

Největší změna však čeká jižní Čechy. Řidiči zde totiž dosud jezdili po patnáctikilometrovém úseku D3 z Mezna do Tábora bezplatně. Jakmile se ale v létě otevře další úsek z Tábora do Veselí nad Lužnicí, bude mít dálnice už 40 kilometrů. Kdo po ní bude chtít jezdit, bude muset dálniční známku mít.

„Předpokládáme, že někdy na přelomu června a července bude dokončen ten úsek mezi Táborem a Velelí nad Lužnicí,“ uvedl Zdeněk Neusar, mluvčí ministerstva dopravy.

  • Dálnice D3 zdroj: ČT24
  • Dálnice D3 zdroj: ČT24

Typy známek a jejich ceny

  • Roční známka stojí 1 500 korun
  • Za měsíční zaplatíme 440 korun
  • Desetidenní stojí 310 korun.

Jen loni vynesl prodej známek téměř čtyři miliardy. Dalších 8,7 miliardy zaplatili nákladní dopravci na mýtném. Ministerstvo dopravy ale uvažuje o tom, že pro řidiče nákladních a osobních aut zpoplatní i silnice první třídy.

„Co se týká zpoplatnění pro nákladní auta, tak se o tom skutečně uvažuje. Ale v tuhle chvíli je ještě předčasné předjímat, jaké řešení se nakonec zvolí,“ doplňuje Neusar.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)