Poslanci se přeli kvůli změnám zákoníku práce, dohoda zatím není

Poslanci se přeli kvůli změnám zákoníku práce (zdroj: ČT24)

Sněmovna zatím nedokončila diskusi o sporných změnách zákoníku práce. Vládní novelu i některé poslanecké pozměňovací návrhy v úterním druhém čtení kritizovala pravicová opozice. Rovněž nastupující ministr financí Ivan Pilný (ANO) prohlásil, že by neměl problém se zamítnutím normy, případně jejím vrácením kabinetu k přepracování.

Kluby ČSSD a KDU-ČSL neprosadily návrh, aby dolní komora mohla pokračovat v projednávání novely i ve večerních hodinách. Žádost přednesenou předsedou frakce sociální demokracie Romanem Sklenákem podle záznamu nepodpořili až na jednoho ani poslanci vládního hnutí ANO. Kdy se poslanci k předloze vrátí, není známo.

Pilný varoval před případnými škodami, které by mohly úpravy zákoníku práce přinést ekonomice. Uvedl, že na mnoha návrzích není shoda v tripartitě. Z pravicové opozice zní, že jsou z pera odborů a že ke změnám zákoníku nyní nejsou důvody. „V předvolebním období by se do takové normy mělo zasahovat jen opatrně,“ řekl Vladislav Vilímec (ODS). František Laudát z TOP 09 označil novelu za paskvil.

Podporu normě naopak vyjadřuje levice, podle zpravodaje Jaroslava Zavadila (ČSSD) zaměstnavatele nepoškodí. „Podnikatelé by nebyli bez zaměstnanců vůbec nic,“ řekl. Miroslav Opálka (KSČM) poukazoval na to, že Česko by se mělo přiblížit vyspělým evropským zemím.

Novelu provází desítky pozměňovacích návrhů

K vládní novele jsou ve sněmovním elektronickém systému desítky poslaneckých pozměňovacích návrhů. Zavadil chce navrhnout například nejméně pětitýdenní dovolenou pro zaměstnance po dvou letech práce u jednoho zaměstnavatele a právo odborů zastavit provoz, pokud se zjistí závady ohrožující bezpečnost. Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák bude požadovat, aby zdravotníci v soukromých nemocnicích dostávali odměnu podle platových tabulek jako jejich kolegové ve státních zařízeních.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vládní novela vyvolala dříve debaty zejména kvůli navrhované úpravě pravidel pro práci z domova. Také ta by mohla doznat změn, pokud však předloha vůbec postoupí do závěrečného schvalování.

Sociální výbor už v únoru podpořil novelu zákoníku práce s některými úpravami jen o jediný hlas. Pro předlohu tehdy hlasovali členové za ČSSD, KSČM a Úsvit, proti byli zástupci vládních ANO, KDU-ČSL, TOP 09 a ODS.

Vládní novela by měla mimo jiné zrušit jednostranné převedení zaměstnance na jinou práci, zavést nová pravidla počítání délky dovolené na základě týdenní pracovní doby a zaručit dobu odpočinku při pracích mimo pracovní poměr. Má také více chránit matky po návratu z rodičovské dovolené.

Novela rovněž zakotvuje vrcholové řídící pracovníky jako zvláštní kategorii vedoucích zaměstnanců, při hromadném propouštění ukládá zaměstnavatelům zpracovat sociální plán a obsahuje úpravy způsobu rozvržení pracovní doby, posuzování práce přesčas a vzniku překážek v práci.

Vydáno pod