Podle Merkelové může za slabé euro politika ECB

Euro je podle německé kancléřky Angely Merkelové „příliš slabé“, což je jednou ze dvou příčin nynějších vysokých německých obchodních přebytků. Za slabý kurz evropské měny může měnová politika Evropské centrální banky (ECB), na kterou nemá německá vláda žádný vliv, řekla v pondělí Merkelová studentům střední školy v Berlíně. Kurz eura reagoval na její slova vzestupem na maximum za více než šest měsíců.

„Euro je kvůli politice ECB příliš slabé a německé zboží je vzhledem k tomu relativně levné,“ citovala Merkelovou agentura Reuters.

Vedle kurzu určovaného politikou ECB jsou druhým hlavním faktorem, který stojí za německými přebytky, nynější relativně nízké ceny ropy. Německo dováží velká množství energetických surovin a kdyby byly jejich ceny vyšší, vypadala by německá obchodní bilance jinak, uvedla Merkelová.

Kritika ze strany Američanů

Německá vláda se opakovaně brání dlouhodobé kritice USA i evropských partnerů na adresu vysokých německých přebytků tím, že faktory, které to způsobují, nemá ve své moci. „Můžeme investovat více doma,“ připustila ale nyní Merkelová. K větším domácím investicím v zájmu vyváženější bilance Berlín několikrát vyzvala Paříž a Mezinárodní měnový fond.

Merkelová již například  v únoru na bezpečnostní konferenci v Mnichově zdůraznila, že jako politička nemá žádný vliv na hodnotu eura. Reagovala na slova hlavního obchodního poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Petera Navarra, podle něhož Německo využívá slabé euro na úkor Spojených států i svých partnerů z Evropské unie.

Nejvíce německých výrobků opět míří do USA

V prvním čtvrtletí letošního roku stoupl německý vývoz zboží do Spojených států o osm procent na 29,1 miliardy eur (771 miliard korun). Pondělní údaje spolkového statistického úřadu ukázaly oživení vzájemného obchodu obou velmocí i přes ochranářskou rétoriku z Washingtonu. USA se tak v prvním čtvrtletí znovu staly největším odběratelem produktů označených „Made in Germany“.

USA vyvezly do Německa podstatně méně zboží, a německý obchodní přebytek se Spojenými státy tak v prvním čtvrtletí vystoupil na téměř 14 miliard eur. Byl to nejvyšší německý přebytek z bilancí s jednotlivými zeměmi. Loni německý vývoz za Atlantik kvůli předvolební nejistotě v USA klesl.

Vysoký německý vývoz, americký obchodní deficit a otázka možných nápravných opatření by se měly projednávat tento týden na jednáních mezi německou ministryní hospodářství Brigitte Zypriesovou a jejími americkými protějšky ve Washingtonu, uvedla agentura Reuters.