Ruská ekonomika zrychluje tempo, pomoci jí může i omezená těžby ropy do roku 2018

Ruská ekonomika a ropa (zdroj: ČT24)

Nižší inflace, menší rozpočtový deficit, rychlejší růst ekonomiky - to všechno by mohlo Rusku přinést prodloužení dohody kartelu OPEC (a dalších zemí v čele s Ruskem). Rusko a Saúdská Arábie se již minulý týden shodly na potřebě prodloužit dohodu o omezení těžby ropy do března 2018.

Ruská ekonomika se po období recese začíná pomalu zvedat. V prvním čtvrtletí letošního roku rostla o půl procenta. Kromě vzestupu cen ropy jí pomáhá i o něco silnější rubl a oživující se domácí poptávka. Západní sankce zemi donutily změnit obchodní politiku. Kreml na ně zareagoval vlastním omezením dovozu. Tím podpořil tamní výrobu.

„Pokud se udrží omezení nebo dokonce zpřísní omezení na straně nabídky na trhu s ropou, kde dominantním hráčem je kartel OPEC, potom je pravděpodobné, že cena ropy bude spíše stoupat než naopak. A čím vyšší cena ropy, tím je to lepší pro ostatní producenty a vývozce ropy, včetně Ruska,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. 

Pokud ceny ropy zůstanou na hodnotě kolem 50 dolarů za barel, čeká letos Rusko zřejmě výrazný růst. Tamní centrální banka počítá v takovém případě se zrychlením ekonomiky až na 1,5 procenta. Ruská vláda čeká dokonce růst hrubého domácího produktu o dvě procenta. Loni o 0,2 procenta klesl.

Fond čeká zrychlení ruské ekonomiky

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden zlepšil letošní výhled ruského ekonomického růstu na 1,4 procenta z 1,1 procenta odhadovaného v říjnu. Oživení mají přinést příznivější podmínky financování a právě vyšší ceny ropy. 

Zemi se podle MMF podařilo dostat z dva roky trvající recese díky efektivním opatřením vlády a díky silným rezervám, kterými země disponuje. Fond nicméně varoval, že střednědobý výhled ruské ekonomiky zůstane opatrný. V dalších letech by hospodářství mělo růst tempem 1,5 procenta.