Eurozónou se šíří pozitivní nákaza, výsledky přinese za půl roku

Davos - Podle prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho se eurozónou šíří pozitivní nákaza. Za tímto výrokem se skrývá příznivý vliv zlepšené situace na finančních trzích. V reálné ekonomice se to ale zatím neodráží. Změna však přijde, a to v druhé polovině letošního roku. Přispět tomuto trendu má především uvolněná měnová politika ECB.

Zotavení ekonomiky přijde za půl roku

„Ekonomická aktivita nyní prochází fází stabilizace na velmi nízkých úrovních. Zotavení uvidíme ve druhé polovině roku. Všechny indikátory teď ukazují na výrazné zlepšení podmínek financování,“ řekl Draghi před finanční a politickou elitou v Davosu.

Situace normálu neodpovídá, ekonomika je stále v problémech

„Je to situace, kdy máte pozitivní nákazu na finančních trzích a u finančních ukazatelů. My ale nemáme žádné poznatky, že by se tyto faktory promítaly do reálné ekonomiky,“ doplnil šéf ECB.

Dopady dluhové krize pociťuje dokonce i Německo, tedy největší ekonomika v Evropě a motor eurozóny. Předběžné údaje totiž ukázaly, že hrubý domácí produkt Německu ve čtvrtém čtvrtletí klesl o 0,5 procenta a růst za loňský rok zpomalil na 0,7 procenta.

Úkolem je uklidnit finanční trhy

Podle prezidenta ECB letošní rok začal lépe než ten loňský. „Obecně vzato, to prostředí je příznivější, než bylo ve stejném období loni,“ řekl. Úkolem číslo jedna na rok 2013 je podle něj překonat roztříštěnost finančních trhů.

Vydáno pod