Areva chtěla pozastavit temelínský tendr, opět neuspěla

Brno - Vyřazený francouzský kandidát na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín firma Areva znovu požádala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o pozastavení tendru. Úřad firmě nicméně nevyhověl a její návrh zamítl. Zprávu již potvrdil i předseda úřadu Petr Rafaj.

Pozastavení zamítnuto, nemožnost uzavření smlouvy pokračuje

„Areva byla poněkud překvapena, že ÚOHS žádost zamítl, neboť úřad se fakticky neseznámil se skutkovým stavem,“ reagovala francouzská společnost v tiskovém prohlášení na dnešní rozhodnutí antimonopolního úřadu.

V platnosti stále zůstává předběžné opatření z loňského listopadu, kvůli kterému ČEZ nemůže s vítězem tendru uzavřít smlouvu. Pokračování v posuzování nabídek japonsko-amerického Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200 však pokračovat může.

Areva se na ÚOHS brání svému vyloučení z tendru. ČEZ loni v říjnu firmu vyřadil pro porušení podmínek tendru. „Meritorní řízení týkající se uvedené veřejné zakázky stále probíhá,“ uvedl dnes Rafaj.

Předběžné hodnocení nabídek by mělo být dokončeno koncem února. Původně to energetická firma chtěla stihnout ještě na přelomu roku. Poté by měla fitma zveřejnit pořadí uchazečů o dostavbu Temelína. Definitivní vítěz tendru by měl být znám do září. Do konce roku se pak uzavře smlouva.

Vítěz tendru by měl v Temelíně vystavět třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny. Tím by se výkon Temelína více než zdvojnásobil ze současných 2 000 megawattů. Hodnota zakázky se odhaduje na 200 až 300 miliard korun. Dostavba Temelína by měla být dokončena nejpozději v roce 2025.