Medvěděv v Davosu: Gazprom může do budoucna přijít o monopol

Davos - Ruský premiér Dmitrij Medvěděv na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu připustil „potenciální možnost“ zrušení exportního monopolu pro státní plynárenský gigant Gazprom. Podmínkou je, aby při tomto manévru Rusko „nepřišlo o peníze,“ sdělil agentuře Bloomberg Medvěděv. Současná úroveň cen ropy na světových trzích je podle něj optimální, znepokojuje ho ale vývoj světového hospodářství.

„Kdybychom něco takového udělali, musela by to být operace maximálně pečlivá, museli bychom propočítat všechny následky,“ řekl Medvěděv. „Potenciálně je možné cokoli, protože v Rusku nyní máme nezávislé dodavatele plynu. Nesmíme přitom ale přijít o peníze. Ty jsou na prvním místě, všechno ostatní jsou jen slova,“ zdůraznil.   

Ruský premiér označil za strategický úkol ruské ekonomiky pokročit v obchodování s akciemi státních podniků na ruské burze. Tento krok vláda považuje za významnější než hledání strategického investora. „Prodej podílů ve státních firmách je pro Rusko důležitější než získání strategických investorů,“ řekl premiér, i když připustil, že vláda musí postupovat oběma směry. 

Ekonomické i politické špičky řeší mimo jiné otázku krize v eurozóně. Některé země jsou přesvědčené, že to nejhorší už je za nimi. Jak ale dodává odcházející italský premiér, nebude to bez práce. „Itálie mrhala svými zdroji a žila v iluzi, že ke změně nejsou nutné reformy. Nestačí jen zvýšit daně. Je třeba se přizpůsobit globálním a demografickým proměnám, ale také reflektovat technologické inovace,“ řekl Mario Monti.

Pomocnou ruku chce podat i Rusko. Medvěděv delegáty ujistil, že problémy předních ekonomik světa zůstávají hlavním zájmem Moskvy. Tamní ekonomika je totiž poměrně dost závislá na vývozu ropy a plynu. „Nabízíme Evropské unii velmi úzkou spolupráci. Chceme zavést bezvízový styk, abychom vytvořili společné hospodářské prostředí, které by se mohlo stát základem společného trhu od Atlantiku k Pacifiku,“ prohlásil premiér.

Christine Lagardeová, generální ředitelka MMF:

„To, co dnes potřebujeme, je větší otevřenost a spolupráce mezi národy, více začleňování a solidarity mezi lidmi a silnější odpovědnost za osoby odpovědné za globální ekonomiky.“

Ztráta důvěry v elity i růst jako hlavní téma

Klíčové slovo letošního setkání v Davosu je důvěra. Bez důvěry není hospodářského růstu. „Ekonomický růst je založený na optimismu. Mají spotřebitelé důvěru ve vztahu k budoucnosti, aby znovu utráceli? Mají podnikatelé důvěru, aby investovali? Myslím, že toho chceme dosáhnout - dát lidem znovu důvěru vidět budoucnost znovu s větším optimismem. A ten pak převést do investic,“ konstatoval Klaus Schwab, zakladatel Světového ekonomického fóra. 

Důvěru v budoucnost nemá ani ruský premiér. „Znepokojuje mě pokračující stagnace a bankovní krize v Evropě, dluhové problémy USA a strukturální rizika Číny. Moskva proto očekává, že tato témata se dostanou na program letošního jednání skupiny dvaceti největších ekonomik G20,“ prohlásil Medvěděv. 

Globální průzkum zveřejněný těsně před začátkem davoského fóra nedostatek důvěry potvrzuje. Chybí hlavně šéfům evropských firem - nevěří, že se jim povede lépe. Chybí ale i obyčejným lidem, kteří nevěří politikům, šéfům firem nebo celým odvětvím. „Bankovnictví je nejméně důvěryhodným odvětvím na světě a za posledních 5 let utrpělo obrovskou ztrátu důvěry. Ode dna se odrazilo v západní Evropě a Americe, ale lidé vnímají, že příčinou je kultura bonusů a pocit, že lidé mají nesprávné pobídky. Nelíbí se jim ale i chování bank - hlavně kvůli úvěrům pro malé firmy,“ konstatoval generální ředitel Edelman Richard Edelman. 

S organizací a bezpečností v Davosu pomáhá pět tisíc švýcarských vojáků. I přes důkladná bezpečnostní opatření se ale najdou i ti, kteří nedůvěřují tomu, že příjezdové cesty organizátoři udrží průjezdné.

Vydáno pod