Smartphonů už se nebojí ani starší generace, prodá se jich miliarda

Praha - Prodej chytrých telefonů letos podle prognózy společnosti Deloitte poprvé překoná miliardovou hranici. Loni se smartphonů po celém světě prodalo 800 milionů. Přístroje jsou totiž jednodušší a přijatelné i pro starší generaci - navíc klesá jejich cena.

Od roku 2010 se prodej chytrých telefonů letos zhruba ztrojnásobí. Důvodů, proč obliba smartphonů stále roste, je hned několik. „Smartphony jsou fenoménem dnešní doby a zároveň neuvěřitelně klesá jejich cena. Loni jsme predikovali, že převáží prodej telefonů s cenou pod 100 dolarů, k čemuž došlo. Daří se také penetrovat nové trhy, třeba v Africe nebo Asii. Navíc se podařilo zasáhnout i skupinu uživatelů, kteří doposud smartphony nepoužívali,“ řekl partner Deloitte Zdeněk Křížek.

Starší lidé už se smartphonů tolik neobávají

Budoucnost tkví také v aplikacích. „Jsou značně rozsáhlé a prakticky jsou schopny pokrýt veškeré potřeby koncových uživatelů,“ konstatoval Křížek s tím, že zásadní věcí je také to, že se zjednodušilo ovládání smartphonů. Ovládat je nyní dokáží vlastně všechny generace – starší i mladší osoby.

Nejrychleji rostoucí skupinou z hlediska počtu uživatelů jsou podle Křížka tablety. „Z hlediska našich predikcí zaostává použití v komerční sféře. Ten klasický přístup ke klasickým počítačům nicméně přetrvává,“ podotkl Křížek s tím, že je nejprve třeba vyřešit problémy se zabezpečením uložených dat. V tabletech navíc roste mobilní reklama. Nárůst by měl podle Křížka dosáhnout 50 procent.

Rychlý vzestup by měla letos zaznamenat technologie mobilních sítí nové generace LTE. „Vysokorychlostní technologie LTE zásadním způsobem ovlivní portfolio nabízených služeb pro spotřebitele i firmy. Pro operátory bude představovat jasnou konkurenční výhodu,“ uvedl Křížek.

Letošní rok by měl být ve znamení nástupu digitálního standardu pro rozlišení obrazu 4K. Tento standard nabízí čtyřikrát vyšší rozlišení než stávající nejvyšší standard HD. Letos se ale 4K objeví jen v malém počtu domácností, protože cena dostupných zařízení se pohybuje mezi 15 a 25 tisíci dolary. Navíc nebude k dispozici vysílání ve 4K.

Komentář Zdeňka Křížka (zdroj: ČT24)