Česko si musí odpovědět, kdy je schopno přijmout euro, uvedl premiér Sobotka

Projev premiéra Sobotky (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Dříve nebo později si musíme odpovědět na otázku ne jestli, ale kdy budeme schopni jako Česká republika přijmout společnou evropskou měnu, uvedl na volebním sněmu Hospodářské komory premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Delegáti Hospodářské komory zvolili v úterý za svého prezidenta na další tříleté období Vladimíra Dlouhého (63). V dnešní volbě byl jediným kandidátem.

Toto rozhodování dal premiér do souvislosti s tím, že po francouzských a německých volbách zrychlí evropská integrace a bude snaha pokračovat ve vícerychlostní Evropě. Podle Sobotky je evidentní, že Francie a Německo se budou snažit, aby pokračovala integrace eurozóny „a to vymezení bude evropská společná měna“.

Po letošním roce se procesy v Evropě výrazně zrychlí a Česko se k nim bude muset silně vyjadřovat, soudí premiér. Před letošními parlamentními volbami i po nich bude podle něho nutné vést intenzivní veřejnou debatu, „jak budeme postupovat, abychom se neocitli na periferii Evropské unie, abychom se udrželi v jádru Evropské unie“. 

V Česku se vedou debaty o přijetí eura již delší dobu. Vláda několikrát prohlásila, že v tomto volebním období termín přijetí eura nestanoví. Sobotka dříve zastával názor, že by Česká republika termín neměla stanovovat, dokud nezlepší stav veřejných financí a nezvýší životní úroveň v zemi ve vztahu k vyspělým státům EU.

Rozčarování komory

Dlouhý před sněmem řekl, že byl před třemi lety zvolen, aby pomohl podnikatelům v boji s nekalou konkurencí či „buzerací státními úředníky“. Ačkoli Hospodářská komora pod jeho vedením posílila svůj vliv a zlepšila služby, stále není spokojena s podmínkami pro podnikání v Česku, které tak zůstanou prioritou i v dalším tříletém prezidentském období, uvedl.

Vladimír Dlouhý byl znovu zvolen prezidentem Hospodářské komory ČR
Zdroj: Krumphanzl Michal/ČTK

Dlouhý byl nominován zástupci okresních komor a společenstev. Hospodářská komora ČR je největším zástupcem podnikatelů v Česku, sdružuje 15 tisíc členů.

V úvodním projevu, ještě před volbou, vyjádřil rozčarování z hospodářské politiky vlády. Podnikatelé podle něho žijí v nejistotě, obklíčeni „obludnou“ byrokracií. V souvislosti se současnou politickou krizí varoval před „balkanizací“ politické scény.

„Uděláme vše pro to, abychom zabránili přijetí škodlivého návrhu zákoníku práce,“ upozornil. Komora podle něj bude také proti dalšímu zvyšování minimální mzdy. Připustil, že vláda přispěla k oživení hospodářského růstu. Měla podle něj štěstí, že vládla v době světové konjunktury. 

 Viceprezidenty Hospodářské komory zůstali Irena Bartoňová Pálková, Bořivoj Minář, Roman Pommer a Michal Štefl. Nově se této funkce ujme současná prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Po 24 letech z prezidia komory odchází Zdeněk Somr, který se rozhodl letos na funkci nekandidovat. Dlouhý jej navrhl na čestného prezidenta.