Saúdská Arábie i Rusko chtějí těžbu ropy omezovat až do března 2018

Saúdská Arábie a Rusko se shodly na potřebě prodloužit dohodu o omezení těžby ropy až do března 2018 s cílem nastolit rovnováhu na světovém trhu, uvedli ministři energetiky obou zemí. Podmínky dalšího kola snižování těžby budou stejné jako ve stávající dohodě, upřesnil saúdskoarabský ministr Chálid al-Fálih.

Ve společném prohlášení ministři uvedli, že udělají všechno pro to, aby světové zásoby ropy klesly na úroveň pětiletého průměru. Vyjádřili rovněž optimismus, že je ostatní producenti podpoří. „Myslím, že většina členů Organizace zemí vyvážejících ropu s tím bude souhlasit. Otázkou jsou vždycky země, které se znovu vrací na trh jako Libye nebo Irán,“ podotkl portfoliomanažer Petr Zajíc ze společnosti Pioneer Investments.

Podle stávající dohody Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), jejímž lídrem Saúdská Arábie v zásadě je, a další producentské státy včetně Ruska přislíbily snížit těžbu ropy v letošním prvním pololetí o téměř 1,8 milionu barelů denně.

Ceny ropy se podařilo zvednout, rostoucí tendenci ale nevykazují

Podle Zajíce se podařilo trh s ropou stabilizovat po výkyvech v minulých letech. Začátkem loňského roku se barel ropy prodával dokonce za méně než třicet dolarů, v průběhu roku a obzvláště v jeho závěru se v souvislosti se shodou na omezení těžby ceny zvedaly.

Ropné velmoci jsou však nyní nuceny zvážit prodloužení svých závazků, neboť nabídka na trhu navzdory dohodě nepolevuje. Zatímco na začátku letošního roku se ceny ropy blížily šedesáti dolarům za barel, v květnu se propadaly i pod padesátidolarovou hranici.

Aktuální prohlášení však znamenalo vzpruhu, když ceny zareagovaly růstem o více než dvě procenta. Severomořský Brent se kolem poledne prodával za víc než 52 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila na 49 dolarů za barel.

Vývoj ceny ropy
Zdroj: ČT24

Rusko je největším světovým producentem ropy, zatímco Saúdská Arábie je jejím největším exportérem. Společně kontrolují denní produkci ve výši 20 milionů barelů, což představuje pětinu světové spotřeby, uvedla agentura Reuters.