Chorvatsko se připojí k South Streamu, Gazprom chce ovládnout trh

Záhřeb - Plynovod South Stream bude mít odbočku i do Chorvatska. Dohodly se na tom ruský energetický gigant Gazprom a chorvatská státní firma Plinacro. Gazprom se chce v Chorvatsku stát hlavním hráčem na trhu s energiemi.

Chorvatsko spotřebuje ročně tři miliardy kubíků plynu, z vlastních zdrojů pokryje jen asi 60 procent. Většinu zbylého plynu dováží ve spolupráci s italskou firmou ENI. S tou má tříletý kontrakt, který vyprší už příští rok. Dodávky teď hledá v Rusku. „Propojení Chorvatska se South Streamem je důležité a zvýší bezpečnost dodávek. Přibude nový plynovod k těm, které už používáme, které vedou přes Maďarsko a Slovinsko. A propojí nás se Srbskem, ale hlavně znamená přímé spojení s Ruskem,“ řekl výkonný ředitel společnosti Plinacro Mladen Antunović.

Chorvatská odbočka South Streamu má mít sto kilometrů. Stavět se bude od roku 2015. „Tu investici odhadujeme na 60 milionů eur. Plynovod bude mít kapacitu 2,7 miliardy kubíků ročně,“ dodal Antunović. Gazprom chce využít veškerou kapacitu plynovodu a v zemi se stát lídrem. Zájem má třeba i o účast na plánovaných stavbách paroplynových elektráren. „Nechceme jenom dodávat plyn. Chceme se účastnit i na výstavbě elektrárny, na produkci proudu v Chorvatsku i na jeho distribuci a prodeji,“ uvedl šéf Gazprom Export Alexander Medveděv.

Šéf Gazpromu Alexej Miller a ředitel Gazprom export Alexander Medvěděv
Zdroj: ISIFA/MATIC DRAGAN/CROPIX/SIPA/

Stavba South Streamu začala před měsícem. Už za tři roky jím má proudit ruský plyn pod Černým mořem do Bulharska a odtud dál do jižní a jihovýchodní Evropy. Rusko se tak chtělo vyhnout tranzitní Ukrajině, která už v roce 2009 kvůli sporu s Gazpromem o ceny nepustila plyn na západ. Celkově má projekt stát přes 15 miliard eur.