Švýcaři chystají limity pro Rumuny a Bulhary. Na sezonní práce jich přijíždí stále víc

Švýcarsko chce Rumunům a Bulharům na příštích 12 měsíců omezit přístup na svůj pracovní trh. Jejich příliv prudce roste od loňského června, kdy byly zrušeny početní limity na vydávání povolení k dlouhodobému pobytu pracovníkům z těchto zemí. Vláda hodlá nyní omezit počet udělených povolení k pětiletému pobytu Rumunům a Bulharům na 996.

Švýcarská vláda se snaží se zvýšeným úsilím omezit imigraci ze zemí Evropské unie zejména od roku 2014, kdy se lidé v referendu vyslovili pro zavedení početních kvót na přijímání přistěhovalců z EU.

Volný pohyb pracovníků mezi Švýcarskem a Evropskou unií je přesto v současnosti do značné míry zaručen dvoustrannými smlouvami. Švýcarsko si však vyhrazuje právo zavést jednostranné limity, pokud počty migrantů překročí určitou míru.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pracovníků z Rumunska a Bulharska, kteří mohou do Švýcarska volně cestovat za prací od loňského června, loni do alpské země nově přicestovalo zhruba 3300, což je přibližně dvojnásobek nárůstu z roku 2015.

Od zavedení plné svobody pohybu rumunští a bulharští pracovníci v rostoucích počtech přijíždějí na sezonní práce v sektorech s nadprůměrnou mírou nezaměstnanosti. Vláda zavádí jeden z nástrojů, který má k dispozici na kontrolu migrace.
Z vyjádření švýcarské vlády

V současnosti ve Švýcarsku podle vládních údajů žije kolem 14 330 Rumunů a 8112 Bulharů. Zhruba čtvrtinu švýcarské populace, která čítá 8,4 milionu lidí, tvoří cizinci.

Evropská komise ve středu vyjádřila politování nad posledním švýcarským krokem a poukázala na to, že počet občanů EU usilujících o získání trvalého pobytu ve Švýcarsku klesá.

  • Švýcarsko zavedlo podobné limity už v minulosti. Například ještě v letech 2012–2014 se podobná omezení vztahovala na osm středoevropských a východoevropských zemí včetně států visegrádské čtyřky, a tedy i České republiky.