Nájemné i nové byty zdražují. Pociťuje to nejen Praha, ale i menší města

Události: Bydlení je dražší (zdroj: ČT24)

Až o třetinu zdražilo v některých lokalitách Prahy nájemné. Republikově je to zhruba o pět procent. Na zvyšování cen působí například příznivý vývoj české ekonomiky i prudký růst cen bytů v osobním vlastnictví.

V Praze průměrná cena u pronájmu 2+1 činí 14 500 korun za měsíc. V Brně je to 11 tisíc. Pro řadu nájemníků bývá zásadní stání pro auto, protože parkovat na ulici je stále obtížnější. 

V Praze má vlastní parkovací stání asi pět procent bytů, zaparkovat na ulici bez problémů může asi jen deset procent nájemníků, říká obsahový manažer Annonce Andrej Slivka. 

Byt - zájemci
Zdroj: ČT24

V Brně se daří najít nové nájemce v průměru za 15 dnů. A i když jsou tady nájmy o něco nižší než v hlavním městě, přesto se za poslední dva roky zvýšily zhruba o dva tisíce korun.

Ceny bytů letí vzhůru

Průměrná cena novostavby je v Praze 82 tisíc korun za metr čtvereční.

Například za průměrný dvoupokojový byt o rozloze kolem 75 metrů čtverečních kupec zaplatí téměř 6,2 milionu korun. Tedy zhruba o čtvrtinu víc než před dvěma roky. Ceny rostou nejen kvůli ještě donedávna relativně levným hypotékám. Bytů v Praze se totiž staví rok od roku méně. Docházejí i volné pozemky.

V Brně činí průměrná cena novostavby 59 tisíc korun za metr čtvereční. Nedostatek bytů je i zde a ceny v posledních letech šplhají vzhůru. Za poslední dva roky zhruba o 20 procent. Byt o rozloze kolem 75 metrů zde tak v průměru stojí necelých 4,5 milionu.

Zdražování zažívají i menší sídla

Pronájmy bytů však zdražují nejen v krajských městech. O stokoruny rostou i v menších sídlech. Důvodem jsou většinou nové pracovní možnosti v místě a okolí nebo nedostatek volných pozemků pro stavbu. Nejvíc rostou v městech ve středních, východních a západních Čechách.

Kvasiny
Zdroj: ČT24

Rekordmanem v růstu tržního nájemného je východočeský Rychnov nad Kněžnou. Za poslední rok vzrostlo třeba u bytů 2+1 o tisíc korun, tedy o 12,5 procenta. Největší poptávka je právě po těchto menších bytech. Za enormním růstem nájmů v okolních městech stojí průmyslová zóna Kvasiny. 

Kraj nebyl připravený na takový rozvoj, nejsou developerské projekty na výstavbu nových bytů. Samozřejmě, projekty se v tuto chvíli chystají, ale je to otázka minimálně dvou let, než se začne něco stavět.
Tomáš Milský
realitní makléř, Rychnov nad Kněžnou

 A tak realitní makléři tvrdí - dokud nové projekty nebudou stát, nájmy půjdou nahoru.

V Kladně zase žene nájmy vzhůru relativní blízkost Prahy. Denně odsud odjíždějí za prací do hlavního města tisíce lidí. Další stovky našly zaměstnání v okolních logistických parcích.

Bydlení tu proto hledají nejen Češi, ale i řada cizinců. A počet volných bytů k pronájmu? Na realitních serverech jich je na 66tisícové město jen zhruba desítka. Průměrná výše nájemného - 9,5 tisíce korun za 2+1 za měsíc. Za poslední rok to je růst zhruba o desetinu.

Byty - náklady na bydlení
Zdroj: ČT24
Byty - náklady na bydlení
Zdroj: ČT24