EBRD hodlá do 2018 investovat do Řecka dvě miliardy eur

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) očekává, že bude nadále zvyšovat své aktivity v Řecku a do roku 2018 zde investuje dvě miliardy eur (53,3 miliardy korun). Doposud EBRD v Řecku vynaložila více než jednu miliardu eur na pomoc zemi s ekonomickým oživením. Řekla to v rozhovoru s agenturou Reuters ředitelka EBRD pro Řecko a Kypr Sabina Dziurmanová.

„Letos toho uděláme více než v roce 2016 a těšíme se, že příští rok dosáhneme úrovně dvě miliardy eur,“ uvedla Dziurmanová. EBRD začala v Řecku investovat v roce 2015 a akcionáři EBRD schválili investovaní v zemi do konce roku 2020.

Prostřednictvím své angažovanosti v Řecku chce EBRD přilákat investice ze soukromého sektoru a pomoci malým a středně velkým firmám získat přístup k financím. Přístup k úvěrům v Řecku je velmi obtížný, což se může stát velkou překážkou v růstu.

EBRD je také připravena investovat do platformy Pillarstone, která má poskytnout dlouhodobý kapitál velkým řeckým firemním dlužníkům a čeká na vydání licence od řecké centrální banky. „Budeme investovat do Pillarstone a pomůžeme dostat firmy zpět na cestu k výkonu,“ řekla Dziurmanová.

Kromě jiného EBRD v Řecku poskytla 250 milionů eur na rekapitalizaci čtyř velkých bank v zemi, dlouhodobou finanční pomoc 186 milionů eur na modernizaci 14 regionálních letišť a zavázala se poskytnout 300 milionů eur na projekty z oblasti obnovitelných zdrojů energie.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podobný mandát jako v Řecku má EBRD i na Kypru, který má skončit rovněž v roce 2020. Dziurmanová však upozornila, že pokud dojde k pokroku v jednání o znovusjednocení ostrova, banka požádá akcionáře o prodloužení mandátu.

EBRD byla založena v roce 1991, aby pomáhala bývalým komunistickým zemím střední a východní Evropy a Sovětského svazu při přechodu k tržnímu hospodářství. V České republice již nějaký čas neinvestuje, protože země podle pravidel EBRD dosáhla dostatečného stupně transformace ekonomiky.