MMF uvolní další obří částky pro Řecko a Portugalsko

Lisabon - Mezinárodní měnový fond (MMF) uvolní Portugalsku dalších 839 milionů eur ze záchranného úvěru. MMF sice ocenil snahy vlády o ekonomické reformy, tamní hospodářství je ale stále v nejhlubší recesi od 70. Let a nevymaní se z ní zřejmě ani letos - HDP země má klesnout o 1,9 procenta. MMF včera schválil rovněž uvolnění další splátky peněz ze slíbeného úvěru pro Řecko. Země má dostat 3,24 miliard eur (62,3 miliardy korun).

Šéfka MMF Christine Lagardeová prohlásila, že záchranný program Řecka jde správným směrem. Země podle ní učinila pokrok v ekonomických reformách, ale měla by udělat více pro zvýšení produktivity a snížení cen. Řecko také potřebuje radikálně zreorganizovat daňový úřad, aby se zlepšil výběr daní a zabránilo se daňovým únikům.

Krize ještě neskončila, varuje řecký ministr financí

Podle ministra financí Jannise Sturnarase ale Řecko stále není z nejhoršího venku a musí odolat vnitřním politickým tlakům na zpomalení ekonomických reforem. „Co mě děsí, je velký tlak ze společnosti, médií a od parlamentních poslanců ze všech stran na zmírnění programu. Musíme odolat, je ještě brzy na vyhlášení vítězství,“ uvedl Sturnaras.
   
Podle Sturnarase jsou zde známky toho, že tři roky trvající krize v Řecku, která otřásla celou eurozónou, začíná ustupovat. Do řeckých bank se vracejí peníze, ceny dluhopisů rostou a primární rozpočet v letošním roce bude lepší, než odhaduje tzv. trojka zahraničních věřitelů.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond. Úvěr 110 miliard eur (2,7 bilionu korun) však problémy země nevyřešil a země musela dostat druhý záchranný balík 130 miliard eur.

Výměnou za úvěrovou pomoc se Atény zavázaly k výrazným rozpočtovým škrtům a k ekonomickým reformám. Ty však mají negativní dopad na ekonomiku, která zažívá od konce roku 2008 hlubokou recesi a analytici odhadují, že k růstu by se mohla vrátit v příštím roce.

Oia
Zdroj: ČT24

Portugalsko se v roce 2011 dostalo do finančních problémů a bylo nuceno požádat o záchranný úvěr. Celkem dostalo od MMF a partnerů v Evropské unii slíbeno 78 miliard eur.
   
Země v současnosti zažívá nejhorší recesi od 70. let minulého století. Portugalsko loni v září dostalo od věřitelů více času k dohodnutému snižování rozpočtových deficitů, protože úsporná opatření snížila příjmy daní. I přes tento schodek věřitelé pochválili zemi za to, že se snaží zavést přísnější výdajové škrty a zvýšit daně.

Lisabon
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Portugalská centrální banka tento týden snížila svůj výhled vývoje ekonomiky, protože slabší globální růst má dopad na poptávku po vývozu a domácí spotřeba klesá. V letošním roce banka očekává pokles hrubého domácího produktu o 1,9 procenta místo dříve uváděných 1,6 procenta.