Chcete dovážet pohonné hmoty? Mějte připravených 20 milionů

Praha - Kauce dvacet milionů korun, beztrestnost a bezdlužnost. Obchod s pohonnými hmotami dostane mnohem přísnější pravidla. Počítá s tím novela zákona, kterou dnes schválila vláda. Snaha je o zamezení řetězovým obchodům v oblasti daně z přidané hodnoty. Dovoz pohonných hmot na naše území a následný prodej bude pod drobnohledem.

Nabídky podezřele levného benzinu se stále objevují

„Tyto nabídky nám chodí, ale pokud už ta cena je rozdílná proti běžné, kterou máme od výhradního dodavatele, tak už je podezřelá,“ říká zástupce společnosti Ilona Svobodová.

Problémy s neodvedeným DPH se stále objevují. V prosinci došlo k případu s gangem, který dovozem nedaněného paliva z Německa připravil stát o 1,25 miliardy. V lednu 2012 byl pak zabaven vlak s milionem litrů nezdaněné nafty z Běloruska.

Jsou ale firmy, které přesto zareagují a stát tak ročně přijde o osm miliard korun. Teď by s tím měl být konec. Každý, kdo bude chtít dovážet pohonné hmoty, musí složit vysokou kauci a plnit přísné podmínky. „Cílem je zamezit těm řetězovým obchodům,“ potvrdil premiér Petr Nečas.

Dvacetimilionová kauce bude sloužit jako trvalá jistina na případné daňové nedoplatky nebo pokuty. Obchodník o ni bude moci přijít, pokud se zúčastní daňového podvodu. Kauci podle návrhu nebude nutné skládat podle předlohy v hotovosti, ale bude moct být poskytnuta ve formě bankovní garance.

Malí hráči se bojí vysoké kauce

„Přijetí kauce bude znamenat zánik mnoha malých a středních distributorů pohonných hmot. Půjde zejména o ty společnosti, které dosud nepodlehly nabídkám nelegálně prodávaného zboží, zachovaly si poctivý přístup a očekávaly, že stát zjedná na trhu pořádek,“ uvedl předseda SČS Ivan Indráček. Za přijatelnou výši kauce SČS označuje deset milionů korun.