Průměrná česká domácnost by z úspor vyžila pouhé 3 měsíce

Praha - Češi spoří častěji než ostatní Evropané. Peníze na stranu si dávají víc než tři čtvrtiny z nich. Jde ale jen o menší částky. Průměrně má česká domácnost k dispozici asi sto tisíc korun, z nichž by dokázala žít zhruba 3 měsíce. Vyplývá to z průzkumu Svět spoření banky ING. Na 90 procent Čechů přitom vnímá svou finanční situaci jako stejnou nebo horší než před rokem. S výší svých úspor je spokojena jen asi čtvrtina Čechů.

Češi myslí na budoucnost, polovina z nich si spoří na horší časy, třetina pak na bydlení. Věci, které jsou určeny „pro radost“, jako třeba hudební nástroje, si ale kupují rovnou. Peníze stranou si přitom Češi dávají častěji, než je v Evropě obvyklé. Spoří ale menší částky, a tak by jim jejich rezervy nevydržely tak dlouho. „V dnešní době je dobré mít něco našetřeno, kdykoli člověk může přijít o práci. Navíc začínám hledat vlastní bydlení,“ podotkl Daniel Maršelík. 

Finanční situace téměř poloviny Čechů se totiž proti loňsku podle jejich vlastního hodnocení zhoršila. Z čeho spořit nemá třeba ani taxikář Zdeněk. Vydělané peníze mu stačí skoro jen na nájem a jídlo. „Zatím máme na rohlík a na mléko, ale už si nevytvářím rezervu na to, abych po čtyřech, pěti letech koupil auto,“ konstatoval muž. 

Spoření
Zdroj: ČT24/ČT24/ISIFA

Příčinou zhoršujícího se vnímání finanční situace je v Česku nejčastěji růst cen (55 procent), ztráta zaměstnání (37 procent) a neplánované výdaje (34 procent).

Češi nejsou s výší úspor spokojeni

„Pokračující nepříznivá ekonomická situace se v loňském roce odrazila i na zhoršujícím se vnímání stavu osobních financí. Trochu paradoxní situace tak nastává při výpovědích našich spoluobčanů, kteří jsou na jednu stranu nejspořivějším evropským národem, na stranu druhou však je jejich spokojenost s vlastními úsporami jedna z nejnižších,“ komentoval data ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR Libor Vaníček. 

Úřad práce
Zdroj: Divíšek Martin/ISIFA/VLP

Lidi podle průzkumu trápí zejména ztráta zaměstnání nebo snížení platu. Nejvíc ale pocítili rostoucí ceny v obchodech. „DPH bude mít samozřejmě vliv na finanční situaci těch rodin, kde už je ten rozpočet vyloženě napnutý. Tam si myslím, že problém nastane,“ míní ředitel Asociace občanských poraden Stanislav Skalický. 

Společně s Italy patří Češi k národům, které jsou nejméně spokojené s výší svých úspor. Dobrý pocit z nich má jen čtvrtina respondentů. Mezi nejspokojenější patří obyvatelé Nizozemska, Německa nebo Lucemburska, kde výše osobních úspor vyhovuje téměř polovině obyvatel.

Výprodej
Zdroj: Pavel Wellner/isifa/Lidové noviny

Češi šetřili na zábavě i oblečení
   
Více než polovina Čechů i Evropanů podle Vaníčka omezovala výdaje v oblasti zábavy a odpočinku. Bezmála polovina se jich snažila ušetřit při nákupu oblečení. Češi pak častěji než ostatní evropské národy hledali prostor pro úspory při výdajích na telefon a internet. Shodně 31 procent Čechů i Evropanů uvedlo, že se ve výdajích v loňském roce nijak neomezovali. 

Nejčastěji si Češi peníze ukládají na běžném účtu. Tam se ale téměř nijak neúročí. Oblíbené jsou proto hlavně státem podporované produkty jako penzijní připojištění nebo stavební spoření.