Boj o slevu na dani pro důchodce: Chystá se ústavní stížnost

Praha – Téměř 30 tisíc pracujících důchodců, kteří využili „kličky“, jak se vyhnout v tomto roce ztrátě slevy na dani z příjmu, a přerušili na den pobírání důchodu, se slevy nakonec dočkat opravdu nemusejí. Po varování ministra financí Miroslava Kalouska to vyplývá i z tiskové zprávy Generálního finančního ředitelství. Šanci na úspěch mají ale podle advokáta Miroslava Krutiny důchodci u Ústavního soudu, pokud napadnou celé zrušení slevy jako diskriminaci.

„Daň se nesnižuje u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod,“ říká daňový zákon. „Stačí se jen na ten jeden den odhlásit a druhý se zase třeba přihlásit, a o tu slevu nepřijdu,“ prohlásil důchodce Jaroslav Trnka. Ministra financí Miroslava Kalouska může počínání důchodců bolet - přijít může zhruba o 670 milionů, se kterými počítal. 

Ministr proto vyrazil do protiútoku. Verdikt šéfa státní pokladny zní, že důchodci účelově zneužili zákon. „Pokud to někdo udělal jenom na ten jeden den, tak postupoval úplně stejně, jako kdybych si já prvního ledna půjčil dítě, čerpal na něj slevu na dani, pak to dítě zase vrátil a tu slevu na dani čerpal celý rok. Těžko si představit něco účelovějšího než tento postup,“ řekl Kalousek. 

Zároveň varoval, že na ty, kdo si chtěli přilepšit, se zaměří daňová správa. Nejenže bude chtít po lidech, aby 24 tisíc doplatili, ale ještě jim napaří penále. „To penále je obecně 20 procent z dlužné částky (4 800 korun),“ poznamenal Jan Knížek, generální ředitel Generálního finančního ředitelství.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24

Právě Generální finanční ředitelství vydalo před pár dny prohlášení, které mnohým důchodcům asi náladu nezvedlo. „V případě, kdy na základě žádosti poživatele starobního důchodu dojde k zastavení výplaty tohoto důchodu k 1. lednu a ze všech objektivních okolností vyplývá, že jediným účelem takového kroku je získání slevy na poplatníka dle zmíněného ustanovení zákona o daních z příjmů, bude tento postup posuzován orgány Finanční správy ČR ve vztahu k možnému zneužití práva, a to se všemi důsledky vyplývajícími z daňového řádu.“ 

Výhrůžky ministra financí mezitím pobouřily kromě samotných důchodců i odbory. „Je to nestoudnost. Budeme poskytovat těm seniorům právní pomoc, aby zkrátka nedopadli tak, jak jim pan ministr vyhrožuje. Protože ti důchodci jsou ve složité situaci a dělají jen vše pro to, aby přežili. A pokud ten zákon je takto napsán, tak já se jim samozřejmě nedivím,“ konstatoval Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů ČR. 

Každý padesátý český důchodce je v exekuci
Zdroj: ČT24

Firmy tomuto postupu prý říkají „daňová optimalizace“

Podle oslovených odborníků na daně se důchodci chovají stejně jako firmy, když se snaží v mezích zákona neplatit více, než je nutné. Říkají tomu daňová optimalizace. „Firmy mají řadu nástrojů a pravdou je, že fyzické osoby mají pro tu daňovou optimalizaci to penzum hrozně malé. A když už něco legálního najdou, tak jim někdo chce – lidově – zatnout tipec,“ konstatoval Ladislav Tyll, odborník na daně z Katedry podnikové ekonomiky VŠE. 

S tím ale Kalousek nesouhlasí. „Ne, to opravdu není daňová optimalizace. Daňová optimalizace je legitimní a tam, kde v rámci daňové optimalizace učiní firma nelegitimní krok, se k ní přistupuje tak, jako že si úmyslně krátí daň. Ne, že optimalizuje. Rozhodně se nejedná o vyhrožování a o nátlak. Platí v právním řádu, že úkony, které byly učiněny jako účelové obcházení zákona, jsou neplatné,“ řekl k tomu ministr financí své jasné stanovisko.  

Obcházení zákona, nebo jen využití nedokonalé normy? 

Podle právníků záleží, jaký soud bude případné stížnosti lidí posuzovat. „Zákonodárce vytvořil normu, která ale přesně neodpovídá tomu, co zákonodárce chtěl. Zároveň ale musím potvrdit, že to znaky obcházení zákona má. Otázkou je, jestli by ministr financí neměl zvažovat nějakou výjimku, protože chyba je podle mého i na straně státu, který nedokonale formuloval tu normu,“ míní advokát Krutina. 

Za celou záležitostí může být i skutečnost, že jsou státní peníze spojené nádoby – co někde odteklo, je třeba na druhé straně doplnit. Ze státní kasy přitom odteklo hodně: na konci loňského roku totiž zákonodárci zvedli platy soudcům a oklikou i sami sobě. Odhlasovali si totiž zrušení odvodů na zdravotní a sociální pojištění z poslaneckých náhrad, což jim vylepší příjem o 5 až deset tisíc měsíčně. Když se sečtou náklady na tyto „vánoční dárky“ ústavním činitelům – tedy 557 milionů pro soudce a okolo 33 milionů pro poslance a senátory, jde o částku blížící se 600 milionům, zhruba stejnou sumu, o kterou se teď ministr financí přetahuje s důchodci.

České bankovky
Zdroj: ČT24/ČNB

Novela jako celek je diskriminační, míní důchodci

Největší protiútok se zatím připravuje v budově na pražském Žižkově. Sídlí tu odbory, ale také třeba Rada seniorů. Právě ta se nyní chystá na největší právní bitvu za dobu svojí existence a sepisuje ústavní stížnost. „Rada seniorů ještě nikdy nepodávala ústavní stížnost. Přímo sama a jediná. Tohle bude první případ. Situace je velmi vážná,“ konstatoval Pernes. 

Podle informací ČT se Rada seniorů v nejbližší době obrátí na Ústavní soud s celým zněním novely - ne pouze kvůli tomu, co bylo důsledkem. Stát totiž slevu na dani zrušil pracujícím důchodcům jako jediné skupině z celé společnosti, což senioři považují za tu nejjasnější formu diskriminace. „Myslím si, že to není ztracené. Já si dovedu představit, že takovou stížnost bych docela i rád psal,“ dodal Krutina.

Kalouskovo penále pro pracující důchodce (zdroj: ČT24)