Podporou malých firem bojuje Japonsko proti krizi

Tokio - V novém programu na podporu ekonomiky dá japonská vláda 20 bilionů jenů, v přepočtu asi čtyři a půl bilionu korun, na podporu investic. Pomáhat bude hlavně menším firmám. Rozsahem je to největší výdajový program od finanční krize. „Tato opatření by měla zvednout HDP Japonska asi o dvě procenta a vytvořit nová pracovní místa pro přibližně 600 000 lidí. Navíc tato strategie prokazuje naši silnou vůli i k nutné ekonomické reformě země,“ uvedl japonský premiér Šinzó Abe.

Část peněz je přímo určená na pomoc malým firmám, na veřejné práce a na podporu investic. Podle premiéra Abeho se ale dostane i na větší podniky. Program na podporu upadajícího hospodářství Japonska je součástí mimořádného rozpočtu v objemu 13,1 bilionu jenů na letošní finanční rok, který končí v březnu. Rozpočet musí příští týden schválit kabinet.

Japonská ekonomika se loni na podzim vrátila k recesi, protože firmy citelně omezily investice. Vedla je k tomu slabá poptávka v Evropě, což se odrazilo v poklesu vývozu. Loni na podzim ale méně zboží odebírala i Čína, jejíž ekonomika zvolnila růst. A negativně se na odbytu japonských automobilek i dalších podniků v Číně odrazil i diplomatický spor mezi Japonskem a Čínou.

Šinzó Abe
Zdroj: ČT24