Na porážku šlo méně prasat i krav. Produkce masa meziročně klesla

Produkce masa meziročně klesla (zdroj: ČT24)

V prvním čtvrtletí letošního roku meziročně klesla výroba masa o 3,5 procenta na 105 770 tun. Zvýšil se však nákup mléka, a to o 0,3 procenta na téměř 712 milionů litrů, přičemž jeho cena rostla o 7,6 procenta na průměrných 7,85 koruny za litr. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Od ledna do konce března bylo poraženo 57 600 kusů skotu, což je pokles o 4,6 procenta. Nižší byly porážky býků a krav, naopak vzrostl počet poražených jalovic. „V poklesu porážek býků se projevily snížené stavy skotu ve výkrmu. Menší počet zvířat určených k porážce z tuzemských chovů nebyl nahrazen ani jejich zvýšeným dovozem,“ uvedli statistici. Výrazně ale podle nich vzrostl dovoz v případě hovězího masa. V Česku se tohoto druhu masa vyprodukovalo 17 110 tun.

Prasat bylo poraženo 571 700 kusů. Pokračoval tak dlouhodobý pokles, i když jeho tempo zpomalilo na 1,7 procenta. Celkem bylo vyrobeno 51 665 tun vepřového masa, což je meziročně o 4,6 procenta méně. Důvodem byla i nižší porážková hmotnost. Výroba drůbežího klesla o 1,2 procenta na 36 964 tun.

Výroba masa v 1. čtvrtletí 2017
Zdroj: ČSÚ

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se v případě telat zvýšily o 1,8 procenta. U býků, jalovic a krav se zhruba blížily loňské úrovni. Jatečná prasata pak zdražila o 18,8 procenta a jatečná kuřata o 1,9 procenta.

Podle Jiřího Felčárka z Agrární komory dochází i přes vyšší dotace k poklesu výroby v živočišném odvětví. „Živočišná odvětví jsou pod výrazným tlakem levných dovozů. Domácí surovina pak nemá ve zpracování odbyt,“ míní.

Podle Felčárka je cestou k narovnání podmínek to, aby mezi sebou nesoutěžily státy v národní podpoře zemědělství, ale aby byla v každém evropském státě vyrovnaná. „Národní zemědělská politika by měla být nastavena motivačně na výrobu,“ dodal.

Živých zvířat se víc vyvezlo, masa se víc dovezlo

Podle předběžných výsledků zahraničního obchodu s živými zvířaty od prosince 2016 do února 2017 byla bilance kladná. Naopak zahraniční obchod s masem vykázal zápornou bilanci, a to u hovězího, vepřového i drůbežího.

Dovezené hovězí maso pocházelo nejvíce z Nizozemska a Polska, na dvojnásobek se navýšil dovoz z Německa. V případě vepřového poklesl dovoz z Polska a Německa, naopak více se ho dovezlo ze Španělska.

Přebytek zahraničního obchodu s mlékem dosáhl 184 527 tun a zůstal meziročně na stejné úrovni. Výrazně klesl dovoz (o 11,7 procenta) a snížil se i vývoz (o 2,4 procenta). Tento vývoj se týkal mléka a smetany, zakysaných mléčných výrobků, sýrů a tvarohu i másla. „Na obchodu s mlékem a mléčnými výrobky se nejvíce podílelo Německo a Slovensko v obou směrech, na dovozu také Polsko a vývozu Itálie,“ dodali statistici.