Česká měna by mohla posílit až k 25 korunám za euro, počítá s tím ministerstvo financí

Česká měna by měla posílit až k 25 korunám za euro (zdroj: ČT24)

Česká měna by měla během příštích tří let posílit až k 25 korunám za jedno euro. Vyplývá to z dubnové verze Konvergenčního programu, který ministerstvo financí poslalo EU. Posilování měny by přitom mělo být postupné - zhruba o 2,5 % ročně. Se silnější měnou bude počítat ministerstvo financí i při sestavování státních rozpočtů v příštích letech.

y silnější koruně by mohly zlevnit zahraniční výrobky nebo pohonné hmoty. Naopak český export mírně podraží. „Pro českou ekonomiku to není žádný problém, to je samozřejmě problém spekulantů, kteří zainvestovali a teď čekají, že koruna posílí a prodají pozice, aby vybrali svoje zisky,“ říká ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok oznámil ve čtvrtek 6. dubna konec devizových intervencí a národní banka tak už nemusí oslabovat korunu na úroveň 27 korun za euro. „Po ukončení závazku očekáváme poměrně rozkolísané chování kurzu koruny,“ prohlásil tehdy guvernér.

Podle nové analýzy ministerstva financí by ale ani občasné zakolísání koruny nemělo zabránit jejímu trvalému posilování.

Do roku 2020 by tak koruna měla každý rok posilovat v průměru o 60 až 70 haléřů, až na 25 korun za euro. „Zásadní problém nevidíme. Česká národní banka dosáhla svého cíle, inflace je tady, takže víceméně to ekonomice prospívá,“ říká Babiš.

S posilující korunou se budou muset vyrovnat hlavně čeští exportéři. Třeba firma vyrábějící letecké součástky, která většinu svých produktů vyváží do zahraničí, si už s předstihem zajistila stabilní kurz koruny na celý rok 2017. „Zajistili jsme si jak dolar, tak euro, to jsou dvě největší měny, se kterými obchodujeme,“ říká finanční ředitel společnosti  Aero Vodochody Michal Flídr.

Zároveň počítá s tím, že její výrobky mohou na zahraničních trzích mírně podražit. „Pracujeme dlouhodobě na tom, aby naše projekty byly ziskové i při kurzu nižším,“ dodává.

Vývoj kurzu koruny k euru
Zdroj: ČT24

Zlevnit by časem mohla také elektronika či zájezdy

Zlevnit by naopak mohla časem díky posilující koruně zahraniční elektronika nebo pohonné hmoty. „Třeba v případě pohonných hmot je konkurence velmi vysoká a dříve nebo později se to promítne prakticky plně do nižších cen,“ konstatuje hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Cestovní kanceláře pak budou zřejmě zahraniční zájezdy zlevňovat až příští sezonu, kdy má stát euro v průměru 26 korun třicet. Ceny zájezdů totiž mají pro letošek nasmlouvané dopředu. „Na cenách zájezdů jako takových se konec intervencí příliš neprojevil,“ konstatuje mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Česká národní banka ujišťuje, že ani v příštích měsících a letech žádné větší výkyvy kurzu koruny vůči euru či dolaru nedopustí. Na případné zásahy má rekordně vysoké devizové rezervy.

Národní banka měla ke konci března na intervence k dispozici přes 122 miliard eur a víc než 131 miliard dolarů. I z toho důvodu je hodnota české koruny i po ukončení intervencí stabilní. „I toto asi hraje roli, to naše odhodlání udělat případně kroky, které by ten trh umravnily,“ říká guvernér České národní banky Jiří Rusnok.