Hypoteční úvěry byly loni nejžádanější od roku 2007

Praha – Pořízení vlastního bydlení financovaného prostřednictvím hypotečního úvěru bylo loni výhodné. Český hypoteční trh tak podle odhadu Hypoteční banky stoupl o celá tři procenta. Po roce 2007 jde o druhý nejúspěšnější rok v jeho historii. Přispěly k tomu zejména rekordně nízké úrokové sazby a stabilní ceny nemovitostí. Lidé nejčastěji financovali koupi starších bytů, v Praze pak bytů v novostavbách. Dobrým výsledkům pomohlo i refinancování starých smluv. Řada lidí si totiž vyměnila starou hypotéku za novou s nižšími úroky.

Úrokové sazby byly na konci roku 2012 na rekordně nízkých hodnotách, kdy se průměrná sazba na trhu dostala pod 3,25 procenta. „I díky těmto faktorům tak lze současné období považovat za historicky nejpříznivější k pořízení vlastního bydlení financovaného prostřednictvím hypotečního úvěru,“ konstatoval Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky.

Lidé chtěli hypotéky, i když na Česko doléhá krize. „Úlohu sehrálo silné refinancování určitého významného balíku hypotečních úvěrů z minulosti. V roce 2012 se tu sešly dva silné ročníky – ročník 2007, kde došlo ke zvýšení DPH u bytové výstavby. Druhým případem je rok 2009, kde bylo velké množství tříletých fixací. V tom roce už krize do ČR dorazila a znamenala nárůst úrokových sazeb. Obě tyto výročí fixace se nám zkoncentrovaly do roku 2012. Loňské sazby byly o 2 až 3 procenta nižší u předcházejících období, to byla motivace,“ konstatoval ředitel Hyposervisu Milan Roček.

Generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil:

„Odhad výsledku trhu nových hypotečních úvěrů v loňském roce na úrovni 122 miliard považujeme v kontextu ekonomického vývoje v ČR i v Evropě za mimořádný výsledek, ke kterému přispělo několik faktorů. Jedním z nich jsou stabilní ceny nemovitostí, klíčové byly také rekordně nízké úrokové sazby.“

Společně s úvěry ze stavebního spoření úvěry na bydlení dosáhly v roce 2012 podle odhadu Hypoteční banky objemu asi 165 miliard korun.     

Pražané mají zájem hlavně o byty v novostavbách

Lidé loni prostřednictvím hypoték nejvíce financovali koupi starších nemovitostí, ve velkých městech pořízení starších bytů kategorie 2+1 nebo 1+1 o velikosti do 60 m2, a v obcích do 50 tisíc obyvatel kupovali zájemci nejčastěji starší rodinné domky o velikosti do 135 m2. V Praze je obecně díky akčním nabídkám developerů zájem především o byty v novostavbách o velikosti do 60m2. „Nejvíc hypoték si lidé vzali v Praze, naopak nejmíň jich bylo na Karlovarsku,“ poznamenala Helena Matuszná, mluvčí České spořitelny.

Jaký bude vývoj v roce 2013?

„Vývoj v tomto roce je těžké odhadovat, nicméně se domníváme, že nové obchody by se měly letos pohybovat mezi 100 až 120 miliardami korun,“ upozornil Sadil. Dobrou zprávou podle něj je, že ceny nemovitostí jsou stabilní. Ceny bytů mírně klesají, rodinných domů stagnují, rostou ceny pozemků. Stagnuje rovněž vývoj rizikových úvěrů. „Jejich strmý pohyb směrem dolů ale neočekáváme,“ podotkl náměstek ředitele banky Petr Hlaváč.

Zatímco v roce 2004 byl průměrný úrok pět procent, letos jen tři a čtvrt procenta. A to se podle bankéřů příliš nezmění. „Myslíme si, že současné velmi nízké úrovně zůstanou zachovány,“ konstatoval mluvčí Reiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Hypoteční banka loni poskytla úvěry na bydlení za celkem 36 miliard korun. Na konci roku 2012 dosáhla v celkové bilanci 200 miliard korun a na českém bankovním trhu nyní zaujímá šestou pozici. Hypoteční banka je součástí finanční Skupiny ČSOB a Skupiny KBC a její základní kapitál činí 5,076 miliardy korun.

Historie hypoték:

První hypoteční půjčky se objevily už koncem 12. století v Anglii, a to na nákup pozemků. Pokud je dlužník nesplatil, přišel nejen o nemovitost, ale mohlo ho to stát i hlavu.  

Na území Česka se pak hypotéky dostaly v 18. století - první byly ve Slezsku. Rozšířily se o století později, kdy si je lidé brali hlavně na stavbu činžovních domů. 

Vydáno pod