Bílý dům představil revoluční snížení daní: Sazbu pro firmy hodlá srazit na 15 procent

Bílý dům představil daňovou reformu, která zahrnuje zejména snížení daně z firemních zisků na 15 procent z nynějších 35 a má podpořit hospodářský růst. Americký ministr financí Steven Mnuchin ji popsal jako největší snížení daní a největší daňovou reformu v historii Spojených států. Trumpův ekonomický poradce Gary Cohn naopak hovořil o největší daňové reformě za více než 30 let. Návrh počítá také se snížením daní pro běžného Američana a zjednodušením daňového přiznání. Administrativa je odhodlána prosadit schválení rozsáhlé daňové reformy ještě během letošního roku.

Představený jednostránkový sumář počítá také s omezením daňových pásem ze 7 na 3, zvýšením některých daňových odpočtů či zrušením dědických daní z majetku, uvedla později agentura Reuters.  

Nejvyšší daňová sazba (určená pro individuálně zdaňované „pass-through businesses“, kam patří společnosti s jediným vlastníkem, S korporace i třeba společnosti s ručením omezeným) by se snížila z 39,6 procenta také na 15 procent, napsala agentura.

Mnuchin rovněž sdělil, že ministerstvo pracuje na tom, jak přivést zisky amerických firem, které „zaparkovaly“ v zahraničí (aby se vyhnuly daňové sazbě 35 procent), zpět do USA. Bez bližších podrobností řekl, že ministerstvo pracuje s Kongresem na nižší dani. Podle některých informací drží nadnárodní firmy v zámoří zhruba 2,6 bilionu dolarů.

Ministerstvo financí tvrdí, že tato reforma povede ke zvýšení hospodářského růstu, který pak uhradí výpadky v daních, uvedl zpravodaj ČT v USA Martin Řezníček. Od reformy si Bílý dům slibuje dlouhodobý růst hospodářství nejméně ve výši tří procent. Ke schválení však bude potřebovat i hlasy části demokratů, kteří se obávají, že reforma dál zvýší zadlužení USA. Navíc i mezi republikány jsou různé názory na daňovou reformu. 

Řezníček označil současnou etapu jako „startovní výstřel velmi komplikovaného a ambiciózního plánu,“ po níž se bude pracovat na tom, aby Bílý dům našel pro svůj záměr dostatečnou podporu. 

Hledání shody a spojenců

Pokud jde o cíle reformy, panuje zásadní shoda mezi Trumpem a Kongresem, uvedl ministr financí Mnuchin. Na detailech se bude dále pracovat. Předseda Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických Paul Ryan (republikán) nezávisle na tom řekl, že panuje shoda v 80 procentech a ve zbývajících 20 procentech „jsme na stejném hřišti“.  

Trumpův ekonomický poradce Gary Cohn
Zdroj: Reuters

Mnuchin v únoru prohlásil, že změny by se měly zaměřit zejména na snížení daňové zátěže pro střední vrstvy a zjednodušení daní pro podniky. Trump sliboval snižování daní již během své volební kampaně. Naděje na nižší daně po jeho zvolení přispěly k růstu amerických akcií.

Poslední velká daňová reforma proběhla v roce 1986 během vlády republikána Ronalda Reagana, uvedla agentura Reuters. Zatímco současný ministr financí označil nyní chystanou daňovou reformu za největší v historii, Trumpův ekonomický poradce Gary Cohn později hovořil o největší daňové reformě za více než 30 let.

Jak to vidí zákonodárci

Republikánští zákonodárci Trumpův daňový plán převážně vítají. Považují ho za základ pro jednání v Kongresu a předpokládají, že před uzákoněním ještě projde změnami.

Demokratičtí zákonodárci kritizují, že plán počítá s daňovými úlevami i pro lidi s nejvyššími příjmy. Zpochybňují rovněž Mnuchinovo tvrzení, že hospodářský růst vytvoří dostatek nových daňových příjmů k vykompenzování dopadu nižších daňových sazeb na rozpočet.

Vydáno pod