Šéf Googlu dorazil do KLDR „zkontrolovat“ stav tamní ekonomiky

Pchjongjang - Šéf společnosti Google Eric Schmidt a bývalý guvernér amerického státu Nové Mexiko Bill Richardson jsou v Severní Koreji. Schmidt se chce na vlastní oči přesvědčit, v jakém stavu je severokorejská ekonomika. KLDR vůči internetu uplatňuje přísnou politiku. Google kontroverzní cestu nijak nekomentoval, podle Richardsona jde ale o čistě soukromou návštěvu. Bývalý guvernér by se mohl mimo jiné pokusit vyjednat propuštění Američana korejského původu, jehož v listopadu zatkly severokorejské úřady.

„Přijeli jsme jako individuální Američané, a to kvůli zdejší humanitární situaci. Budeme se ptát taky na amerického občana, kterého tady vězní, a kromě toho pak na ekonomickou a politickou situaci. A zajímá nás i odpalování raket,“ konstatoval Richardson. „Setkáme se se severokorejskými politickými vůdci. Setkáme se s ekonomickými vůdci, s představiteli armády. Navštívíme některé univerzity,“ dodal bývalý americký diplomat.

Jan Sedlák, redaktor Živě.cz:

„Google vládne celému světu, co se týče internetu, kde nedominuje, a to v České republice díky Seznamu.cz, pak v Číně, Rusku a KLDR. Schmidt může být velvyslancem, lobbistou, který tam šel o něčem mluvit. Google by se v KLDR mohl třeba podílet na výstavbě infrastruktury nebo budování nových technologií. Vůdce KLDR totiž prohlásil, že chce z KLDR udělat modernější zemi, chce vybavit školy počítači, připojit na severokorejskou síť.“

Vedení Googlu do KLDR dosud nezamířilo

Součástí delegace je i šéf koncepčního centra Google Ideas Jared Cohen, který dříve pracoval na ministerstvu zahraničí USA. Americká vláda ale není z cesty nadšena a tvrdí, že ničemu nepomůže. „Nedomníváme se, že by načasování (cesty) bylo obzvláště přínosné,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victoria Nulandová.

Rada bezpečnosti OSN v současnosti zvažuje, jak reagovat na prosincové odpálení severokorejské rakety dlouhého doletu. S většinou vyspělých zemí má Pchjongjang špatné vztahy. Největším spojencem KLDR je Čína. 

Podaří se vyjednat pro Američana svobodu?
       
Richardson už má se Severní Koreou zkušenosti, protože se mu v posledních 20 letech
podařilo vyjednat propuštění několika amerických státních příslušníků, kteří byli v zemi zadrženi. Tentokrát by se mohl Richardson pokusit o osvobození Američana korejského
původu jménem Pae Jun-ho, který do země vstoupil jako turista a byl zatčen 3. listopadu.

Podle severokorejských úřadů se Američan přiznal k „nepřátelskému“ činu namířenému proti severokorejskému státu. Pokud bude usvědčen, může ho čekat až desetiletý trest v pracovním táboře. "Pokusíme se zjistit jeho situaci, setkat se s ním a případně položit
základy k jeho návratu domů,„ řekl Richardson. “Mluvil jsem s jeho synem, který žije ve státě Washington. Žádal mne, abych ho přivezl zpátky. Pochybuji však, že toho můžeme dosáhnout při této cestě," dodal.

Komentář Jana Sedláka (zdroj: ČT24)