Vývoj ekonomiky bude letos a příští rok ovlivněn růstem inflace, soudí bankovní asociace

Růst české ekonomiky v letošním roce o 2,6 procenta, v příštím pak o 2,7 procenta, tolik odhaduje ve své dubnové prognóze Česká bankovní asociace. Oproti lednové tak mírně změnila jen odhad pro příští rok (dříve 2,6). Za výrazný nastupující fenomén pro oba roky považuje vzestup inflace.

V letošním roce zůstane podle ČBA hlavním tahounem růstu spotřeba domácností, podporovaná pevnou spotřebitelskou důvěrou. Ta se opírá o silný trh práce, kdy se lidé obecně nebojí ztráty zaměstnání a věří v další růstu mezd.

„I když růst cen již spotřebitelé vnímají, prozatím věří, že vyšší mzdy inflaci vyrovnají,“ uvádí prognóza. Ta nyní odhaduje průměrnou míru inflace v letošním roce na 2,4 procenta ( v lednu 2,2). Pro příští rok se předpověď nemění, zůstává na dvou procentech. 

Lepší situaci nyní asociace vidí u nezaměstnanosti – pro letošek v průměru 4,5 procenta (dříve 4,9) a pro příští rok 4,4 % (4,8).

Inflace zasáhne ekonomiku ve více rovinách

ČBA dále v prognóze upozornila, že vývoj ekonomiky bude výrazně ovlivňovat vzestup inflace, nízká nezaměstnanost a s ní spojený tlak na růst mezd.

„Vzestup nákladové inflace je fenoménem, který bude ovlivňovat ekonomiku letos i v příštím roce v několika rovinách. Vyšší inflace jednak nese potenciál omezení spotřeby i tlaku na růst mezd, pro podnikatele pak bude znamenat růst nákladů primárně na suroviny, energii, polotovary a potažmo i mzdy,“ uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. 

Ministerstvo financí v dubnové prognóze očekává, že letošní vývoj bude mírně horší, než odhadovalo v lednu: místo 2,6 procenta nově předpokládá meziroční růst hospodářství o 2,5 procenta. Bylo by to více než loni, kdy ekonomika vzrostla o 2,4 procenta.

 Příští rok by přitom měl být podle asociace rokem, kdy se hlavní úrokové sazby odlepí od nuly, kde setrvávají od listopadu 2012. „Domácnosti i podniky pocítí zvýšení klientských úrokových sazeb, k čemuž přispějí i vyšší požadavky na kapitálovou přiměřenost bank a regulace v oblasti úvěrů domácnostem,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Asociace zároveň počítá s postupným posilováním kurzu koruny, a to z letošních průměrných 26,50 Kč/EUR na 25,80 Kč/EUR příští rok. „Pokud ale bude koruna i nadále poblíž 27 Kč/EUR, protiinflační působení měnového kurzu se oddálí a zvýšení úrokových sazeb se naopak přiblíží,“ upozornila Zamrazilová.