Američané zatíží kanadské dříví antidumpingovým clem. Dosáhne až 24 procent

Spojené státy uvalí předběžná antidumpingová cla na dovoz měkkého stavebního dříví z Kanady v průměrné výši 20 procent. Uvedl to americký ministr obchodu Wilbur Ross. Vyostřil tak dlouhodobý obchodní spor mezi oběma zeměmi. Kanada tento záměr odsoudila a slíbila, že bude právní cestou chránit zájmy svého dřevařského průmyslu.

Plán na zavedení antidumpingových cel přichází v době, kdy se USA, Kanada a Mexiko připravují na jednání o nové podobě Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). O změnu či případné zrušení dohody usiluje americký prezident Donald Trump, podle kterého NAFTA vede k zániku pracovních míst ve Spojených státech.

Ohlášená cla se týkají dovozu v hodnotě kolem 5,66 miliardy amerických dolarů (zhruba 140 miliard Kč) ročně. Kanadský dolar se v reakci na Rossovo prohlášení propadl na téměř čtyřměsíční minimum vůči dolaru americkému, napsala agentura Reuters. Uvalená cla na různé kanadské firmy se pohybují od tří procent do 24 procent. 

Wilbur Ross s Donaldem Trumpem
Zdroj: Mike Segar/Reuters

Podle Rosse se spor týká kanadských provincií, které poskytují nepoctivé výhody při těžbě dřeva a umožňují jeho prodej za nepřiměřeně nízkou cenu. Kanadská vláda takováto obvinění odmítá a upozorňuje, že cla zvýší náklady na výstavbu a renovaci domů v USA.

Řada zemí se v poslední době obává protekcionistických tendencí nového amerického prezidenta Trumpa. Ten prohlašuje, že ochrání americký průmysl před zahraniční konkurencí, zejména před přílivem levného zboží z Mexika a z Číny. Snaží se přimět firmy k výrobě ve Spojených státech a hrozí zavedením vysokých dovozních cel.

Spor USA a Kanady o kanadské dřevo má již dlouholeté kořeny. Naposledy pak v listopadu minulého roku požádali američtí producenti dřeva Obamovu vládu o vyšetřování neférových subvencí. Kanaďané těží podle Reuters na vládních pozemcích za nižší sazby, zatímco Američané většinou na soukromé půdě. 

USA měly loni v obchodě s Kanadou deficit 11 miliard dolarů (s Mexikem 63 miliard). Vyčítají jí také uzavřený trh s mléčnými výrobky.