Za přerušení důchodu na jeden den hrozí podle Kalouska pokuta

Praha - Pracující důchodci, kteří si k 1. lednu na jeden den pozastavili vyplácení důchodů, aby nepřišli o slevu na dani, podle Miroslava Kalouska (TOP 09) účelově obcházejí zákon. Ministr financí to řekl v Otázkách Václava Moravce. Zároveň je varoval, že za to můžou dostat pokutu. Žádost o pozastavení výplaty začaly koncem roku podávat tisíce důchodců kvůli novému znění zákona. Ten totiž slevu na dani ruší a připravil by je skoro o 25 000 korun ročně.

Zákon totiž říká, že daňová sleva na poplatníka pro pracující důchodce, která dělá ročně téměř 25 tisíc korun, se ruší u toho, kdo k 1. lednu pobírá starobní důchod. Lidé si tak na jeden den odhlašují důchod, zase ho začnou pobírat až druhého ledna, kdy by už na slevu nárok opět mít měli. „Je to špatně napsaný zákon, který tohle lidem skutečně umožňuje,“ potvrdil ekonom CERGE-EI Daniel Münich. 

Ministerstvo financí sice připouští, že jde takto obejít zákon, zároveň ale před tímto krokem varuje. „Pokud se zjistí jednání, které má ryze účelový charakter, pak jej bude daňová správa postihovat,“ poznamenal mluvčí ministerstva Radek Ležatka.