Kalousek: Živnostníci by měli odvádět stejné daně jako zaměstnanci

Praha - Ministru financí Miroslavu Kalouskovi se nelíbí nízké daně z příjmu živnostníků a drobných podnikatelů. Podle čerstvých výsledků státního rozpočtu za rok 2012 totiž živnostníci vloni odvedli státu o 80 miliard méně než zaměstnanci. Ministr to považuje za nespravedlivé a rád by odvody srovnal. Proti je ale koaliční ODS. A zdrženlivá je i levicová opozice.

Zaměstnanec v továrně a řemeslník, který pracuje ve své dílně, dělají podle Kalouska podobný typ práce. Jejich odvody z jedné vydělané koruny se ale zásadně liší. Například zaměstnanec s příjmem 30 tisíc hrubého měsíčně zaplatí státu na daních z příjmu skoro čtyři tisíce. Naopak soukromý řemeslník s osmdesátiprocentním výdajovým paušálem neodvede na dani z příjmu ani korunu. A to se nelíbí ministrovi financí, který by rád odvody co nejvíc přiblížil. 

„Daň z příjmu fyzických osob máme platit všichni stejnou. Bez ohledu na to, v jaké formě jsme zaměstnáni či podnikáme. To je univerzální daň a měla by být pro všechny stejná,“ uvedl Kalousek. Ministr má po ruce čerstvá čísla z rozpočtu. Zatímco čtyři miliony zaměstnanců zaplatilo vloni na daních téměř 82 miliard, milion živnostníků a drobných podnikatelů odvedlo státu jen necelé dvě miliardy. „To společenský považuji dlouhodobě za neudržitelné,“ dodal ministr. 

image_426798
Zdroj: ČT24

Drobní živnostníci ale s případným zvýšením odvodů nesouhlasí. Argumentují tím, že oproti zaměstnancům mají víc povinností a podstatně méně výhod.

Jaromír Schubert, šéf Unie středního stavu:

„Živnostníci nemají placený měsíc dovolené, zaměstnanci ano. Živnostníci nemají placené první tři týdny nemocenské, zaměstnanci ano.“

Živnostníci musí riskovat. Pokud se jim daří, dávají práci lidem v regionu

Živnostníci nesou podnikatelské riziko, musí riskovat a sami hledat zakázky. Pokud se jim daří, dávají práci dalším lidem v regionu. Pokud pro ně nebude výhodné podnikat, přestanou a kola ekonomiky se zastaví. Pokud bude méně lidí ochotno podnikat, bude více lidí bez práce. Bude klesat spotřeba a tedy i výběr daní. Proto je proti zvýšení daně z příjmu podnikatelů zatím i koaliční ODS.

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu:

„ODS dlouhodobě hájí zájmy těchto lidí, jsme připraveni jednat o celkovém nastavení, ale myslím si, že musí být spojeno se zvýšením efektivity výběru.“

„Nečasova vláda by už neměla v této oblasti dělat žádné změny a případné daňové úpravy by měla nechat na příští vládě,“ myslí si předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. 

Koalice chce nejdřív vyhodnotit, jak letos zafunguje zrušení některých daňových slev pro živnostníky, kteří využívají výdajové paušály. Další změny by mohly přijít v roce 2014.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)