Finanční analytici v posledním roce pod Babišem zajistili 3,84 miliardy

Finanční analytický útvar ministerstva financí loni zajistil z podvodných transakcí podstatně méně peněz než v roce předchozím, přestože podal více trestních oznámení. Útvar se zaměřuje na boj proti praní špinavých peněz, loni zajistil 3,84 miliardy korun oproti předloňským 5,54 miliardám.

Finanční analytický útvar působil v roce 2016 naposledy jako součást ministerstva financí, od letošního ledna je samostatný. Ještě pod hlavičkou Babišova úřadu během minulého roku přijal útvar 2948 oznámení o podezřelých obchodech, v 556 případech podal trestní oznámení a v 402 případech zajistil peníze.

Počet trestních oznámení i zajištění peněz oproti předchozímu roku výrazně vzrostl, celková částka, kterou FAÚ zajistil, však naopak poklesla. Přesto považuje uplynulý rok za úspěšný. „Náš systém spolupráce s bankovním sektorem je nastaven vyváženě a efektivně, což nám umožňuje soustředit se na závažnější případy,“ uvedl ředitel FAÚ Libor Kazda. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) pak označil výsledky roku 2016 za velkolepou tečku za působením útvaru v rámci ministerstva. „Věřím, že i jako samostatný správní úřad si FAÚ povede stejně skvěle,“ poznamenal ministr.

FAÚ se loni zabýval například sítí obchodních společností, které vytvořily ucelený fakturační řetězec končící na Slovensku. Společnosti pak přefakturovaly zboží, aniž věděly, zda vůbec existuje. Podle úřadu tak vznikla škoda zhruba 132 milionů korun. Útvar se pochlubil také rozkrytím pyramidové hry, ve které měli investoři slíbeno, že budou moci pronajímat volný počítačový prostor velkým nadnárodním společnostem. FAÚ však zjistil, že nadnárodní firmy za žádný prostor neplatily a poté zajistil u organizátora čtyři miliony eur a podal trestní oznámení.

Útvar, který do roku 2016 fungoval pod ministerstvem financí, je od letoška samostatný, což je důsledek novely zákona proti praní špinavých peněz schváleného loni na podzim. Důvodem změny postavení FAÚ jsou podle předkládací zprávy doporučení výboru Moneyval Rady Evropy, který je součástí Finančního akčního výboru skupiny zemí G7. Podle výboru není FAÚ nezávislý a samostatný a nemá oddělený rozpočet od ministerstva financí.