Byt z nedobrovolné dražby je levnější, ale pozor na rizika

Praha - Lidé mají stále víc problém splácet půjčky na bydlení. V nedobrovolných dražbách loni skončilo téměř o 20 procent více domů a bytů než v roce 2011. Aukční síně je proto začínají nabízet i v internetových dražbách.

V nedobrovolných dražbách je přitom možné získat byt či dům za velmi zajímavou cenu. Třeba dvoupokojový byt v Praze v Nuslích by na trhu stál téměř dva miliony. V nedobrovolné dražbě je ale jeho vyvolávací cena 650 tisíc korun. 

Počet takových nedobrovolných dražeb prudce stoupá. Ještě v roce 2011 jich bylo 792, loni už přes 900. „Více dlužníků není schopno splácet své závazky. Druhým důvodem je to, že banky jsou nuceny přistupovat k tvrdšímu způsobu vymáhání než doposud,“ vysvětlil předseda představenstva společnosti Eurodražby.cz Radim Hasman. 

Dlužník vám může zkomplikovat nastěhování

Výhodnější pořizovací cena při těchto dražbách ale zohledňuje i riziko, že dlužník se nebude chtít vystěhovat. „Započítává eventuální problémy, které jsou s tou nemovitostí spojeny do ceny. Mohu jmenovat například žalobu na vyklizení, která může trvat dva až tři roky,“ doplnil obchodní ředitel Aukční síně NAXOS Libor Nevšímal. 

Nedobrovolné dražby (zdroj: ČT24)

Od začátku letošního roku je navíc možné pořádat i elektronické dražby, což by mělo umožnit vypsání více dražebních termínů. Těch se může zúčastnit každý, kdo složí jistinu a zaregistruje se. Podle Hasmana by elektronická dražba mohla celý proces urychlit. I tak by ale měli zájemci ještě před elektronickou dražbou nemovitost navštívit, aby viděli v jakém je stavu a za co dávají své peníze.