Členové Fedu začínají mít obavy z pumpování miliard do ekonomiky

Washington - Členové výboru pro měnovou politiku americké centrální banky (Fed) jsou v příštích měsících ochotni pokračovat ve stimulačních nákupech dluhopisů. Na druhou stranu někteří z nich začínají mít obavy z rizik, která taková politika může mít. Plyne to ze zápisu Fedu, jenž byl pořízen na posledním zasedání 11. až 12. prosince. Americké akcie ve čtvrtek v důsledku této informace oslabily.

Před globální finanční krizí byla účetní bilance Fedu méně než 900 miliard dolarů. Pokud se naplní scénář, který předpovídají analytici Bank of America/Merrill Lynch, může být účetní bilance Fedu do dvou let nad pěti biliony dolarů. Tedy asi šestkrát vyšší, než byla na začátku. Někteří ekonomové už delší dobu upozorňují, že Fed tím může zažehnout inflaci, kterou se mu bude jen těžko hasit.

Názory členů se v tomto bodě rozcházejí

„Několik (členů) uvedlo, že by zřejmě bylo vhodné zpomalit nebo zastavit tyto nákupy dostatečně dlouho před koncem roku 2013, a odkazovali na obavy o finanční stabilitu nebo na velikost bilanční rozvahy,“ uvádí zápis.   

Americká centrální banka
Zdroj: ČT24/ISIFA

Někteří ze členů výboru vyjádřili názor, že nákupy dluhopisů by měly určitě trvat do konce tohoto roku. Jiní zdůraznili potřebu další rozsáhlé stimulace v nespecifikovaném objemu ani časovém horizontu.   

Fed se snaží podpořit ekonomický růst

Na prosincovém zasedání výbor rozhodl o novém kole nákupů státních dluhopisů v hodnotě 45 miliard dolarů (869 miliard korun) měsíčně a prodloužil nákupy hypotečních dluhopisů za 40 miliard dolarů měsíčně.

Fed také nečekaně rozhodl, že ponechá své úrokové sazby na nynější takřka nulové úrovni, dokud míra nezaměstnanosti v USA neklesne pod 6,5 procenta. Nákupy aktiv se Fed snaží podpořit ekonomický růst a zaměstnanost.

Ben Bernanke
Zdroj: ČTK/AP/Manuel Balce Ceneta

Americká ekonomika mezitím překonala útlum z prvního pololetí a ve třetím čtvrtletí vzrostla o 3,1 procenta, nejrychleji od posledního čtvrtletí minulého roku. V závěru roku se ale čeká opět zpomalení na zhruba 1,5 procenta.