Od ledna platí energetické štítky budov - to zásadní však nenapoví

Praha - Domy, které prošly rekonstrukcí, a nové budovy musejí být od ledna označeny průkazy energetické náročnosti budov - tedy energetickými štítky. Musejí si je pořídit i ti, kteří svou nemovitost budou chtít prodat. Na štítky se však snáší i kritika - konkrétní náklady na provoz domu totiž neuvádí. O podrobnějších detailech hovořil ve Studiu ČT24 Pavel Jirásek, zástupce ředitele odboru elektroenergetiky na ministerstvu průmyslu a obchodu.

Energetické štítky na budovách, které si vyžádala směrnice EU, mají informovat zájemce o spotřebě energií a mají tak vést k jejich úsporám.

Průkaz má dvě části

  • Textová - všechny informace týkající se energetické náročnosti budovy.
  • Grafické vyjádření - zde jsou vyjádřeny důležité záznamy o energetické náročnosti budovy.

Průkaz dokládá splnění požadavků na energetickou náročnost budovy, která je dána zákonem. Používá se při prodeji či pronájumu budovy či její části. Kupující se rozhodne podle energetické třídy dané budovy, zda koupí či pronajme nemovitost. Průkazy vydává energetický specialista, který musí mít oprávnění od ministerstva průmyslu a obchodu.

Ilustrační foto
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/LN

„Cena průkazu je různá, záleží na velikosti budovy. Pokud se jedná o rodinný dům, pohybuje se cena od pěti do deseti tisíc. V případě většího bytového domu jde řádově o desítky tisíc korun,“ říká Jirásek.

Pro prodej domu je štítek nutný

„Energetické štítky jsou povinnou přílohou kupní nebo nájemní smlouvy. Mnoho lidí se domnívá, že když budou dům prodávat sami, pak štítky mít nemusí. To ovšem není pravda. Naopak se prodávající v případě, kdy tuto povinnost nedodrží, vystavuje možné pokutě v rozsahu 50 až 100 tis. korun. Pokuty však budou úřady udělovat až od dubna, a ne od ledna, jak bylo původně v plánu,“ říká Hanuš Němeček, výkonný ředitel RE/MAX.

Energetické štítky mají podle zákona od příštího roku zajistit stavitelé, vlastníci budov nebo společenství vlastníků na nových budovách, při jejich přestavbách i při prodeji bytů. V případě pronájmů částí budov má nová povinnost platit od roku 2016. Již existující budovy mají získávat štítky postupně od roku 2015 do roku 2019, a to podle zákonem určené plochy.

Podle některých se označení mine účinkem

„Novela zákona se úplně míjí účinkem. Konkrétní energetické náklady konkrétního bytu či domu s přesností, řekněme, na stokoruny totiž z žádného energetického štítku stejně nevyčtete, na to budete stále potřebovat skutečné faktury za spotřebované energie,“ podotýká Evžen Korec, generální ředitel developerské společnosti Ekospol.

Komentář Pavla Jiráska (zdroj: ČT24)
Vydáno pod