Budoucnost platebního styku je v QR kódech a bezkontaktních platbách

Praha - Konec přepisování platebních údajů z faktur, konec vytahování platební karty. Banky se snaží usnadnit a zrychlit možnosti placení, jak se dá a přicházejí s novými metodami. Příští rok se tak ponese ve jménu bezkontaktních plateb a QR kódů na fakturách.

QR kód se stal součástí používání chytrých telefonů. Když ho chytrý telefon načte, dokáže odkázat na web, v Americe pustit na parkoviště, v Číně zjistit informace o zboží v obchodě. V Česku ale jako v první zemi na světě umí sám vyplnit platební příkaz.

Uložit platební informace do QR kódu napadlo Aleše Dyndu a Petra Dvořáka. Ti původně hledali takovou metodu v zahraničí, nenašli, a tak se do projektu pustili sami. Po osmi měsících byla novinka na světě. „Bavili jsme se s ostatními bankami, jak to udělat, aby to vyhovovalo všem a bylo to použitelné pro všechny klienty bankovních institucí,“ vysvětluje projektový manažer Raiffeisenbanky Aleš Dynda. 

QR kód na fakturách už teď umožňují čtyři účetní systémy, od března by se lidé mohli dočkat toho, že se symbol objeví na účtech od mobilních operátorů nebo za elektřinu.

QR platba
Zdroj: ČT24

Další moderním platebním stykem je pomocí bezkontaktní platební nálepky Pay Pass. Přilepit se dá prakticky na cokoliv. Zatím se testuje, klienti GE Money bank jí ale budou dostávat k účtu už od ledna. Její vydání i vedení bude zdarma. Bezkontaktních platebních terminálů je v Česku teď zhruba pět tisíc, nejčastěji v obchodních řetězcích, restauracích nebo na benzínkách. Do konce roku 2013 bych jich mělo být až 15 000. Technologie jdou však ještě dál. Od příštího roku se objeví platební karty už zabudované v SIM kartách mobilních telefonů.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)