Podnikatelé budou muset odvádět daň z nezaplacených faktur hned

Praha - Vláda přehodnocuje další ze svých plánů, který měl ulevit drobným podnikatelům. Podle něj od roku 2013 neměli podnikatelé platit DPH z faktur, za které sami nedostali zaplaceno. Dosud přitom státu musejí platit daň ihned, přestože sami čekají na příjem od svých dlužníků často i měsíce. Podle ministerstva financí se ukázalo, že by změna přinesla velké daňové úniky.

Podpora podnikání a růstu je hlavní téma vládní koalice na další necelé dva roky. Jedním z plánů popsaných v koaliční smlouvě byla i změna ve výběru DPH u drobných podnikatelů. Ti by daň z nezaplacených faktur nemuseli odvádět hned. Evropská unie už dokonce směrnici na tento postup schválila a každý členský stát to může od roku 2013 umožnit malým a středním podnikům.

Ministerstvo financí už možnost zaplatit daň později zkoumalo. Z jeho analýzy ale vyplynulo, že takovýto postup by byl velkým rizikem pro výběr daně. „Bylo to zváženo odpovědně. Existuje na to moře studií, že legislativně by to šlo, z hlediska správy daně by to ale otevřelo prostor pro daňové úniky. To si nemůžeme dovolit,“ konstatuje ministr financí Miroslav Kalousek.

Potíže tak menší firmy čekají i nadále. Na zlepšení platební morálky neukazuje ani statistika. České firmy totiž ve třetině případů platí své faktury po datu splatnosti. Průměrně trvá zaplatit fakturu 44 dnů od jejího vystavení. Ministerstvo spravedlnosti už tak připravilo úpravu obchodního zákoníku. Mezi podnikateli bude povinnost uhradit fakturu do třiceti dní. Ve výjimečných případech půjde lhůta prodloužit na šedesát dnů. Novela by měla platit od března příštího roku.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)