Dál už jen pěšky… Řekové se hromadně zbavují aut

Atény - Desetitisíce Řeků odhlašují automobily, protože nemají peníze na zaplacení daně za jejich provoz. Na řeckých úřadech se vytvořily fronty lidí, kteří odevzdávají poznávací značky, aby nemuseli v příštím roce za automobily platit.

„S ježděním autem v naší rodině dočasně končíme. Nejsme schopni zaplatit daň 265 eur (zhruba 6 650 korun),“ uvedla v tamní televizi jedna 40letá Řekyně. Podle údajů ministerstva dopravy v prosinci odhlásilo svůj automobil 70 tisíc majitelů.

Řekové se hromadně zbavují svých automobilů
Zdroj: ČT24/ISIFA

V Řecku rovněž prudce klesá poptávka po nových automobilech. Jejich prodej se od ledna do listopadu propadl o 40 procent na zhruba 55 tisíc vozů. Podle odhadů odborových svazů GSEE a ADEDY se příjmy Řeků v důsledku vládních úsporných opatření od roku 2009 snížily téměř o 30 procent.

Řecko se již pátým rokem nachází v hospodářské recesi. V příštím roce čeká ekonomiku podle vlády pokles o dalších 3,8 procenta po letošním propadu o 6,4 procenta. Oživení se očekává až v roce 2014. Míra nezaměstnanosti v Řecku se v září vyšplhala na rekordních 26 procent.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond. Výměnou za pomoc od té doby zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což sráží ekonomiku dolů a vyvolává protesty lidí.

Vydáno pod