Vlašské ořechy: Nový hit mezi čínskými investory

Peking - Čínští boháči objevili novou oblast, kam investovat své peníze. Jsou jí vlašské ořechy. Za jeden pár dobře rostlých kousků jsou zdejší sběratelé ochotni zaplatit až deset tisíc amerických dolarů, v přepočtu zhruba 190 tisíc korun. „Investice do vlašských ořechů každý rok rostou. Zatímco před 10 lety jste mohli koupit pár ořechů za 350 juanů, teď se prodávají za 3 a půl tisíce nebo dokonce 20 až 30 tisíc,“ řekl majitel obchodu s ořechy Chu Čen-jüan.

Vlašský ořech kdysi býval levnou ozdobou pro čínské císaře a bohaté. Otáčení ořechu v dlani pak stimulovalo krevní oběh. Jenže během Čínské kulturní revoluce jeho sláva uvadla. Teď se znovu vrací na výsluní. A to díky tamním boháčům, kteří hledali po útlumu realitního trhu v roce 2010 nějakou zajímavou investici.    

Vlašské ořechy jsou pro své originální tvary často předmětem zájmu čínských sběratelů. Ti kupují před podzimní sklizní celé stromy, aby mezi ořechy našli ty správné skvosty. Jak ale tato sběratelská horečka vypukla, není příliš jasné. Chi Rui, který téměř před deseti lety vytvořil informační webové stránky, má svou konspirační teorii. „Vláda doufala, že do tradičního sběratelství poteče víc peněz, protože tento růst cen neovlivňuje politiku nebo životy obyčejných lidí,“ prozradil.

Zemědělci v Číně vysázeli tisíce ořechových stromů s vidinou rychlého zisku. Experti před tímto trendem ale varují - trh s ořechy by mohl totiž brzy prasknout - stejně jako se to stalo před lety na poli realit.

Vlašské ořechy jsou hitem mezi čínskými investory (zdroj: ČT24)