Co Čech, to solární panel

Praha - Na každého obyvatele Česka připadá jeden solární panel. Česká republika v Evropské unii patří mezi země s nejvyšším podílem fotovoltaických panelů na obyvatele. Nejvíc jich je v Jihomoravském kraji, a to přes dva miliony. Na opačném konci žebříčku je Karlovarský kraj s 66 tisíci. Státní příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů v příštím roce zůstane na letošní úrovni 11,7 miliardy korun. Cena elektřiny se přesto zvedne.

Domácnosti či obce nejčastěji využívají střešní instalace, kterými se snaží uspořit na odebírané elektřině. Mnohem výkonnější panely se pak využívají ke stavbě fotovoltaických elektráren na polích.

Počet solárních elektráren předloni kvůli vysoké výkupní ceně zelené elektřiny výrazně vzrostl. Vláda proto prosadila zavedení solární daně - v současné podobě platí do konce roku 2013. Stát pomocí tohoto odvodu zdanil na tři roky elektřinu ze slunečních elektráren. Norma sice zachovala původní zákonné garance výkupní ceny, ale současně garantovanou cenu snížila pomocí odvodu z výkupní ceny energie.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) ale nevyloučil, že majitelé slunečních elektráren budou solární daň odvádět i po roce 2013. Jeho resort kvůli tomu chystá kontrolu jednotlivých fotovoltaických projektů. Od jejich parametrů se bude pravděpodobně další zdanění odvíjet tak, aby majitelům solárních zdrojů zajistilo návratnost investice, kterou uskutečnili na základě státního příslibu.

Společnost Aquatest upozorňuje, že až doslouží solární panely, které jsou nyní v Česku instalované, vytvoří celkem 200 tisíc tun odpadu obsahujícího jedovaté látky, který bude třeba odborně zlikvidovat. Ministerstvo životního prostředí už kvůli tomu prosadilo zákon, podle něhož budou od 1. ledna výrobci solárních panelů muset zaplatit na speciální vázaný účet částku, za kterou bude tento panel prostřednictvím kolektivních systémů jednou ekologicky zlikvidován. U starších panelů by měli částku na jejich likvidaci odvádět ve splátkách jejich majitelé.

Kolik platíme za zelenou elektřinu?

V ceně elektřiny nyní platíme za obnovitelné zdroje 419 korun při každé spotřebované megawatthodině. V příštím roce to bude podle MPO a Energetického regulačního úřadu 583 korun. Tuzemské solární elektrárny tak průměrnou rodinu stojí ročně zhruba 712 korun.

Fotovoltaika v celkové výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů zaujímá asi třetinu. Z podpory obnovitelných zdrojů tvoří fotovoltaika 68 procent.

Dalším významným obnovitelným zdrojem jsou bioplynové stanice, ty rodinný rozpočet v cenách elektřiny ročně stojí v průměru zhruba 130 korun. Za zdroje spalující biomasu zaplatí rodina asi 107 korun. Zbývající zdroje jsou vzhledem k poměrně nízkému instalovanému výkonu podporovány méně. Například větrné elektrárny strojí ročně rodinu v průměru asi 15 korun. Za malé vodní elektrárny zaplatí necelých 50 korun.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)