Kurzové sázky už zdaleka nesouvisí jen se sportem

Praha - V kurzových sázkách se letos v Česku protočilo patnáct miliard korun. Stále oblíbenější jsou přitom sázky, které se sportem nemají vůbec nic společného. I když je firmy původně zavedly jen jako marketingový doplněk, letos už se v nich prosázelo sto milionů korun.

Sázet se dnes už dá na ledacos. Například na to, zda se v příštím roce zprivatizují České aerolinie nebo zda někdo ukradne vánoční strom z pražského Staroměstského náměstí. Pokud by se to skutečně stalo, tak z každé vsazené stokoruny by sázející měl hned třicet tisíc. A vsadit se dá i na to, že vánoční strom spadne. 

Petr Šrain, mluvčí Fortuny

„U společenských sázek je to hodně o intuici a zkušenostech bookmakera, který musí vyhodnotit riziko, že by se to mohlo stát.“

Podle Marka Hermana z Asociace pro kurzové sázky jsou veškeré události, které jsou zajímavé z hlediska sledovanosti, lákavé i pro sázkaře. Tipuje se tak budoucí partnerka hokejisty Jaromíra Jágra nebo nový český prezident. Tím by podle bookmakerů měl být Jan Fischer. Půlmilionovou sumu už ale jeden ze sázejících vsadil i na Miloše Zemana. Právě tady se kumuluje nejvíc sázek.

Vsadit si lze i na způsob konce světa, i když je záhadou, jak by byla případná výhra vyplacena. Jako nejpravděpodobnější příčina se bookmakerům jeví s kurzem 250:1 atomová válka. Naopak nejmenším důvodem pro konec světa by bylo sloučení Sparty a Slavie. 

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)