Světové trhy šly letos nahoru. Kam investovat v roce 2013?

Praha - Letošní rok byl pro investory do akcií většinou příznivý. Trhy napříč celým světem totiž přidávaly až desítky procent. Z vyspělých burz se nejvíc dařilo té německé. Hlavní index frankfurtské burzy DAX zhodnotil zhruba o 30 procent.

V roce 2012 zasáhla Evropu další vlna recese. První půjčka Řecku nestačila, a tak Evropská centrální banka přispěchala s dalšími miliardami. Slib jejího šéfa Maria Draghiho, že pro záchranu eura udělá cokoliv, a následnou likviditu ocenily hlavně akciové trhy.

„Do určité míry to lze připsat i tomu, že ostatní aktiva nesla velmi málo, jako například dluhopisy. Takže investoři hledali aspoň nějakou alternativu a obraceli se k akciím,“ říká makléř Komerční banky Radek Neumann.

Radim Dohnal, analytik Saxo Bank

„Nejvíce z toho těžil bankovní sektor v EU. Tam mnoho bank od svého dna či počátku roku posílilo až na pětinásobek. Regionálně na tom byly dobře třeba burzy ve Španělsku a Řecku. Právě to jsou země, kde likvidita ve finančním sektoru krizi zažehnala.“ 

„Rok (2012) si myslím, že byl vesměs úspěšný. Většina akciových trhů má za sebou kladné zhodnocení. Výrazné zisky přinesl třeba turecký trh, v letošním roce posílil o nějakých 45 procent,“ zhodnotil uplynulý rok portfoliomanažer Pioneer Investments Petr Zajíc.

AKCIOVÉ TRHY V USA

Americké burzy přidaly v průměru 15 procent. Tamním akciím pomohla zlepšující se zámořská ekonomika. Oživení tak bylo vidět u většiny sektorů. Na konci roku ale investory začal děsit takzvaný fiskální útes. Pokud se totiž politici nedohodnou, mohla by americká ekonomika spadnout do recese.

Studio Burza ČT24 (zdroj: ČT24)

Burziáni proto pracují s oběma scénáři. Ten první je následující: „Fiskální útes byl vyřešen a my čekáme další pomalé nárůsty akcií ve vyspělém světě někde v úrovni pět až deset procent za rok,“ říká analytik Saxo Bank Radim Dohnal.

Naopak pokud se politici nedohodnou, přichází na řadu scénář číslo dvě: „Uvidíme další diskuze v Senátě a lze očekávat, že americké trhy budou pod tlakem na úrovni 10 až 15 procent,“ dodává Dohnal.

Do kterých akcií a ve kterých regionech tedy podle odborníků v příštím roce investovat?

Martin LOOS, makléř brokerjetu České spořitelny: "Mohou pokračovat nadále poměrně dobře finanční tituly. Investiční banky typu Goldman Sachs, jejich byznys se zvedá. Myslím si, že ten finanční sektor v USA může být tím tahounem toho růstu těch indexů." 

Michal SEMOTAN, makléř J&T Banky: "V Americe bych vzhledem k potenciálnímu růstu realitního sektoru vsadil na bankovní tituly a takovým mým interním tipem by mohl být Bank of America."

Petr ŽABŽA, makléř Patria Direct: "Držel bych se akcií Astra Zeneca, což je jedna z mála firem, která vykazuje růstové momentum. Určitě bych se podíval na akcie Intelu, které si myslím, že po tom posledním pádu vypadají velmi zajímavě. A v zásadě bych se vyhnul některým bankovním akciím." 

Radek NEUMANN, makléř Komerční banky: "Analytici Société Générale pro první polovinu roku favorizují americké akcie, pro závěr roku naopak vidí, že by evropské akcie mohly ty americké svou výkonností překonat." 

Petr ZAJÍC, portfolio manažer Pioneer Investments: "Východní Evropa je v současné době z mého pohledu o 60 procent levnější, než byla v roce 2008, protože firmy generují vyšší zisky, nějakých 20, 30 procent vyšší zisky, ale přitom se index obchoduje o nějakých 30, 40 procent níže." 

Dušan JALOVÝ, makléř UniCredit Bank: "Já si myslím, že ano, že rok 2013 bude pro akcie daleko zajímavější. Především tady v Evropě, u nás, přece jenom stabilita je tady daleko větší, než byla ty minulé roky. Investoři se naučili žít s nejistotou, která panuje na trzích."

Radim DOHNAL, analytik Saxo Bank: "Zajímavým sektorem jsou těžaři zlata. Zlato je na úrovni několikaletých maxim u hranice 1 700 dolarů za unci. To je dobré z pohledu ziskovosti. Trhy těmto akciím nicméně nevěří a jejich akcie prodávají. Takže tyto firmy jsou teď levné, co do násobku ceny na akcii, zisku na akcii či účetní hodnoty. No a teď můžeme do nějaké míry spekulovat, pokud se investoři vrátí a začnou těmto firmám důvěřovat, tak to může být docela dobrý tip pro příští rok."