Do finanční pomoci Kypru by se mohlo zapojit i Rusko

Nikósie/Brusel – Agentura Standard & Poor's snížila rating Kypru o dva stupně hlouběji do spekulativního pásma. Bojí se totiž, že země nebude schopna splácet svůj dluh. V současnosti Kypr jedná se zástupci mezinárodních věřitelů o získání záchranného úvěru. Ruský prezident Vladimir Putin Evropské komisi na společném jednání v Bruselu nabídl, že do mezinárodní pomoci by se mohlo zapojit i Rusko.

„Nám není příjemné do toho zasahovat. Pokud ale dosáhneme dohody, tak nevylučujeme, že se zapojíme do snahy stabilizovat finanční situaci Kypru,“ řekl Putin v Bruselu. Pomoc podmiňuje tím, že eurozóna nejprve přesně stanoví, jak bude záchranný plán vypadat.

Eurozóna zvažuje několik variant, jak Kypru pomoci, včetně odpisu části dluhu. Některé země naopak preferují restrukturalizaci.

Kypru docházEJÍ peníze a bude potřebovat zahraniční pomoc

S&P srazila hodnocení dlouhodobých závazků Kypru z dosavadního stupně B na CCC+, tedy značná rizika. Výhled je negativní, a může se tedy brzy dále horšit. O dva stupně nedávno snížila rating Kypru i agentura Fitch, u které má Kypr hodnocení BB-. U třetí velké agentury Moody's má Kypr známku B3. U posledních dvou agentur má Kypr rating vysoce spekulativní s negativním výhledem.

S&P snížila rating země také proto, že kyperské vládě docházejí peníze a zatím je nejisté, jaké budou podmínky zahraniční pomoci. Vláda jedná s věřiteli o pomoci kvůli záchraně svých bank, které jsou vysoce napojené na řecký dluh.

Kypr je třetím nejmenším členem eurozóny, který požádal Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o pomoc. Stalo se tak v červnu poté, co dvě největší místní banky utrpěly obrovské ztráty kvůli svému napojení na Řecko a byly nucené požádat o pomoc stát. Země se rovněž potýká s první recesí za téměř 40 let a více než rok nemá napojení na kapitálové trhy.

Kypr
Zdroj: ČTK/AP/Petros Karadjias

Kypr také uzavřel s mezinárodními věřiteli předběžnou dohodu o snížení mezd a penzí, zvýšení daní a zavedení reforem. Kypr si chce půjčit zhruba 17,5 miliardy eur (440,9 miliardy korun), což je téměř výše jeho ročního HDP.