Restituce a daně jdou ruku v ruce, řekla vláda

Praha - Vláda nakonec posvětila návrh bývalého občanského demokrata Michala Doktora (Jihočeši 2012), aby církve nebyly osvobozeny od daně z příjmů při prodeji vráceného majetku. Kabinet tak dodržel dohodu, kterou Doktor s vládní koalicí uzavřel výměnou za to, že pomůže církevní restituce ve sněmovně prosadit. K podobnému návrhu některých poslanců ČSSD přijal kabinet neutrální stanovisko, odmítl naopak novelu Věcí veřejných, které mimo jiné chtěly snížit náhrady církvím za nevydaný majetek o 16 na zhruba 43 miliard.

Vláda se k Doktorovu návrhu přiklonila i přes nesouhlas ministerstva financí. To upozorňovalo, že také v restitučním zákoně z roku 1992 byl převod majetku a jeho prodej od daně z příjmů osvobozen. Současně resort financí upozornil na možnost nepřípustné retroaktivity Doktorovy novely. Tento postoj podpořilo i ministerstvo kultury.

Ovšem další ministerstva nebyla tolik odmítavá a dohodu s Doktorem potvrdil i premiér Petr Nečas (ODS). Šéf vlády dodal, že vrácení daně nesměřuje proti principu narovnání vztahů mezi státem a církvemi. „Je to dílčí úprava návrhu a jsem přesvědčen, že představitelé církví tuto úpravu pochopí,“ prohlásil Nečas už v minulosti.

RESTITUČNÍ ZÁKON

Církve dle schváleného zákona dostanou od státu nemovitý majetek za zhruba 75 miliard. Navíc jim během 30 let bude také vyplaceno celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Na druhou stranu stát postupně církvím přestane hradit platy duchovních, které se každoročně pohybují kolem 1,5 miliardy.