Francie chce oddělit riskantní obchodování bank od jejich ostatních aktivit

Paříž - Francouzská vláda navrhla zákon oddělující riskantní obchodování bank od jejich ostatních aktivit. Úprava je součástí širší celoevropské snahy podepřít zranitelné odvětví novými regulacemi. Podle francouzského ministra financí by mohl být zákon modelem pro celou Evropu.

Francouzská vláda přišla se zákonem, který je postaven na lekci z evropské finanční krize posledních let a má zejména ochránit střadatele. Návrh zákona počítá s tím, že banky rozdělí své aktivity a vláda zákonem určí, které z nich jsou bezpečné a které ne.

Pierre Moscovici, francouzský ministr financí

„Celá filozofie, která nás vedla, je, že nesmíme spekulovat s penězi vkladatelů. Musíme vytvořit hranice. Izolovat to, co je zbytečné, a zakázat to, co je škodlivé.“

Zákon bankám výslovně zakazuje spekulování se zemědělskými komoditami a takzvané vysokofrekvenční obchodování, tedy nákupy a prodeje prováděné automaticky počítači během zlomků vteřin. Chyby v nich ale můžou vést k velkým ztrátám, třeba té z roku 2010 - kdy se masivně propadla newyorská burza a trh během několika minut ztratil na hodnotě biliony dolarů.

Hlavním cílem ale je přinutit banky, aby vedly obchodování s vlastními penězi a pro vlastní zisk odděleně. Zároveň by za své chyby musely platit a nespoléhat se na záchranu státem. „Náš cíl je snížit riziko, které na sebe berou banky. Ochránit jejich klienty a peníze daňových poplatníků. Pokud bude banka v potížích, stát jí pomůže. Pokud ale selže její vlastní obchodování, zaplatí za to akcionáři a případně věřitelé,“ konstatoval Moscovici. 

Podle francouzského ministra financí by mohl být zákon modelem pro celou Evropu. S podobnými praktikami přitom už teď počítá v připravovaných návrzích Evropská komise a taky britská vláda.

Paříž chce zakázat spekulace s penězi vkladatelů (zdroj: ČT24)