Pro kamiony začínají platit víkendová omezení

Praha - Pro kamiony na českých silnicích dnes začínají platit prázdninová omezení. Auta nad 7,5 tuny nesmí v pátek jezdit po hlavních tazích mezi pátou hodinou odpolední a devátou večer a vždy půl dne o víkendu. Dopravcům se novela zákona nelíbí, argumentují nedostatkem místa pro odstavení kamionů, zmatky na silnicích a možnými problémy se zásobováním.

Zákon je v platnosti od začátku měsíce, prakticky se však projeví až od prvního prázdninového pátku, tedy 4. července. Podle autodopravců způsobí přeplněná odpočívadla i parkoviště u benzínových pump podél dálnic a rychlostních silnic.

Dopravcům podle vlastních slov chybí kolem dvou tisíc parkovacích míst. „Někteří budou nuceni dokonce parkovat v odstavných pruzích,“ předpovídá mluvčí Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Zvýšení bezpečnosti, ale i nákladů

Letní omezení jízdy kamionů zavedlo ministerstvo dopravy před dvěma lety a slibovalo si od něj bezpečnější a plynulejší provoz. Z policejních statistik vyplývá, že v pátek skutečně bývá nejvíce nehod. Zvýšení bezpečnosti však bude vykoupeno mnoha skrytými náklady.

„Záměrem zákonodárců a vlády bylo zastavení celé nákladní dopravy v zemi v době, kdy se většina lidí přesouvá na víkend z center měst na venkov. Nikdo ovšem nezohlednil dopady, které tato novela přinese dopravcům, jak se odrazí v plynulosti zásobování a do jaké míry zkomplikuje plynulost výrobních procesů,“ říká generální tajemník Česmad Bohemia Martin Špryňar.

Menší výběr zaznamená také správce mýtných bran. Podle mluvčího společnosti Kapsch by výběry mýta měly poklesnout zhruba o 15 procent. Každý pátek tedy stát zřejmě přijde o 3 miliony 300 tisíc korun. Ztráta za celé léto by měla činit téměř 30 milionů.

Připravuje se rozšíření regulace

Strana zelených navíc chce prázdninový páteční zákaz rozšířit. Expertní skupina ministra dopravy už proto připravila tři scénáře. Páteční zákaz by měl platit buď celoročně, nebo alespoň od května do září. Další variantou je zvýšit o víkendech sazby mýtného.

Dopravci však na přípravy novely hledí s obavami. „Jakmile se rozšíří zákazy celoročně na pátek byť o jednu minutu, svoláváme krizový štáb, který rozhodne o dalších postupech,“ říká Felix.

Omezení by se měla sjednotit

Také podle ministra Aleše Řebíčka je vhodnější dohodnout se na jednotné regulaci dopravy v celé Evropě. „Intenzivně uvažujeme o možnosti otevřít v rámci českého předsednictví v Evropské unii v první polovině příštího roku diskusi o jednotné úpravě této problematiky,“ řekl ministr.

Podobné zákazy totiž mají i v sousedních zemích. V pátek o prázdninách zakazuje jízdu nákladních aut Polsko. V Německu a na Slovensku jsou v létě vedle neděle omezeny i sobotní jízdy, Rakušané mají sobotní odpolední zákaz po celý rok. Když se zákazy v sousedních státech neshodují, doprava se mezi státy masivně přelévá. „Pokud by Česko mělo jinou regulaci než okolní státy, budou se kamiony hromadit buď před hranicemi, nebo u nás,“ řekl dopravní expert Stanislav Huml.

Prázdninová omezení jízd kamionů o víkendech
Zdroj: ČT24