Gazprom: Evropský účet za ruský plyn vzroste letos o čtvrtinu

Baku - Evropský účet za ruský zemní plyn letos vzroste o čtvrtinu, v příštích letech se při pokračujícím zdražování ropy zřejmě zdvojnásobí až na 1000 dolarů za tisíc metrů krychlových. Řekl to dnes šéf ruské plynárenské společnosti Gazprom Alexej Miller. Největší světový producent plynu inkasuje už v současnosti rekordní tržby, ještě mu vzrostou poté, co bude Ukrajina nucena platit evropské tržní ceny.

Ceny plynu jsou taženy drahou ropou

Miller dnes při návštěvě Ázerbájdžánu řekl, že do konce tohoto roku by plyn měl podražit z nynějších asi 400 dolarů na 500 dolarů za 1000 kubíků. „Pokud cena ropy dosáhne 250 dolarů, pak plyn vystoupí na 1000 dolarů,“ tvrdí Miller.

Millerova slova nezní nepravděpodobně, ceny plynu jsou totiž v dlouhodobých kontraktech svázány s cenami ropy, ty evropské sledují ceny ropy se zpožděním zhruba půl roku. Cena americké ropy přitom dnes vystoupila na nový rekord 145,85 dolaru za barel.

Pesimistické předpovědi se naplňují, rychleji než se čekalo

Řada analytiků a činitelů ropných společností Millera za jeho nedávné předpovědi kritizovala a označila je za nepatřičně apokalyptické. Varovali před snahami přispět takovýmito vyjádřeními k růstu cen ropy a plynu, zvláště když tyto předpovědi přicházejí od firem, které zásobují Evropu čtvrtinou její spotřeby plynu. Podobné, třebaže umírněnější předpovědi nárůstu cen od některých světových investičních bank jako Goldman Sachs v minulých měsících a týdnech přispívaly k prudkému nárůstu cen ropy.

Miller dnes své předpovědi nejenže zopakoval, ale ještě naznačil, že by se mohly vyplnit dříve, než řada lidí očekává. Podle něho by cena ropy mohla dosáhnout 250 dolarů za barel již „v blízké budoucnosti“. Dodal ale, že cena 1000 dolarů za plyn nebude pro trh až tak mimořádná. „V Gazpromu studujeme cenové odhady pro konec roku a domníváme se, že ceny v Evropě v té době překročí 500 dolarů,“ řekl Miller.

Rekordní tržby Gazpromu, špatná zpráva pro odběratele

Gazprom již má nyní z prodeje plynu do Evropy rekordní tržby. V červnu firma uvedla, že letos by se měly její exportní příjmy zvýšit o 62 procent na rekordních 64 miliard dolarů.

Růst cen plynu je naopak špatnou zprávou pro odběratele, kteří se již nyní musí vyrovnávat s prudkým nárůstem cen za energii. Nejvíce na to doplatí zřejmě Ukrajina, které Gazprom sdělil, že od příštího roku přejde na evropské ceny. Letos Kyjev platí za plyn jen 179,5 dolaru za 1000 metrů krychlových, tedy zhruba o 220 dolarů méně.

Gazprom je největším producentem plynu na světě s tržní kapitalizací přes 330 miliard dolarů (5,2 bilionu Kč) a disponuje největšími zásobami plynu na světě. Loni vytěžil podnik 549,6 miliardy metrů krychlových plynu. Firma je důležitým dodavatelem zemního plynu i do České republiky, která dovozem z Ruska kryje více než 80 procent spotřeby této suroviny.