Silnější koruna přitáhne do Česka zahraniční pracovníky, odhadují personální agentury

Pokud po čtvrtečním ukončení intervencí dojde k výraznějšímu posílení koruny, zvýší se atraktivita zaměstnání v Česku například pro pracovníky z Bulharska, Rumunska a Slovenska, soudí některé personální agentury.

„Dobré vyhlídky spojené se silnější korunou se týkají všech možných pozic, od dělnických profesí až po specializované činnosti. U dělnických profesí se v poslední době někdy i výrazně navyšují mzdy. Když se k tomu přidá silnější koruna, zvýší se atraktivita zaměstnání v Česku pro dělníky z Bulharka či Rumunska, které zdejší trh potřebuje,“ řekl výkonný ředitel
personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu Tomáš Surka.

Práce v Česku se může stát atraktivnější i pro Slováky, kteří v poslední době začali dávat přednost práci ve své zemi. Důvodem byly vyšší výdělky v eurech na Slovensku. Zároveň ubude českých pracovníků pendlujících za prací na Slovensko. Například na jižní Moravě se lidé začnou vracet na pracovní místa ve svém okolí, protože vyjíždět za prací na Slovensko se jim přestane vyplácet, uvedl Surka.

Nastane ochlazení pracovního trhu?

Pro zahraniční investory, kteří zvažují ČR jako zemi, do které umístí svoji investici, budou české mzdy po přepočtu na eura dražší, upozornil obchodní ředitel Grafton Recruitment Martin Ježek. Polský, slovenský nebo maďarský zaměstnanec bude po posílení koruny levnější.

Podle Ježka lze také očekávat, že v krátkodobém horizontu mohou klesnout nové zahraniční investice, čímž se ochladí poptávka po nových zaměstnancích. To je pozitivní zpráva pro zaměstnavatele, kteří jsou dnes často v kritické situaci, protože nemohou najít nové pracovníky, dodal.

Manažer náboru a marketingu ManpowerGroup Jiří Halbrštát se naopak obává, zda posílení koruny nepoškodí pracovní trh. Zdraží totiž z pohledu zahraničních investorů a odběratelů české výrobky a českou práci. Nevyloučil, že firmy závislé na exportu ztratí konkurenceschopnost a přijdou o zakázky. Velká část exportérů se ale na konec intervencí dlouhodobě připravovala. Halbrštát tak soudí, že konec intervencí růst nezaměstnanosti nepřinese.

Realitní trh pojede dál svým  tempem

Podle developerů bude mít konec intervencí jen minimální vliv na ceny nových bytů a poptávku po nich. Podíl cizinců kupujících nové byty totiž spíše klesá. Podle Asociace developerů může mít krok ČNB ovšem určitý dopad na kancelářský, maloobchodní a průmyslový trh nemovitostí.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Bude záležet na tom, jaký bude dlouhodobější vývoj kurzu. Dá se ale předpokládat, že koruna spíše posílí. To by se odrazilo negativně na poptávce zahraničních zájemců o nákup bytů v Praze, protože by jim to byty mohlo prodražit. Nicméně neočekáváme, že by byl dopad nějak dramatický,“ uvedla mluvčí Central Group Marcela Fialková.

V současné době má podle ní firma mezi zákazníky asi pětinu cizinců. Velkou část ovšem tvoří Slováci, kteří v Praze dlouhodobě žijí a pracují. Jak dále uvedla, zájem cizinců o nákup bytů v Česku dlouhodobě mírně klesá.

Podle ředitele Asociace developerů Tomáše Kadeřábka z pohledu developerských firem žádná zásadní změna nenastane. Ovšem dopad to může mít na kancelářský, maloobchodní a průmyslový trh nemovitostí.

„Ten je určený pro nájemce jako například výrobní firmy. Česká republika ve srovnání třeba s Polskem podraží. I mzdy v Česku budou při vyjádření v eurech dražší. To může částečně zpomalit příchod nových firem do České republiky,“ dodal Kadeřábek.