Toyota dostala rekordní pokutu, pozdě svolávala problémové vozy

Detroit - Japonská automobilka Toyota Motor má zaplatit americkým úřadům rekordní pokutu 17,35 milionu dolarů (přes 330 milionů korun) za to, že hlásila bezpečnostní závady pozdě a při svolávání vozů k opravám docházelo k průtahům.

Jedná se přitom o největší civilní pokutu, jakou kdy měla některá automobilka v souvislosti s pochybeními při svolávání vozů zaplatit americkému Národnímu úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA). Jde také o nejvyšší možnou pokutu povolenou zákonem.

Čtvrtá pokuta za dva roky

Ve Spojených státech je Toyota kvůli podobným pochybením pokutována již počtvrté za uplynulé dva roky. Pokuta nicméně představuje pouhý zlomek jejích zisků, které se za třetí čtvrtletí vyšplhaly na 3,2 miliardy dolarů.

Automobilka se zaplacením pokuty souhlasila, aniž by přiznala porušení zákona. Slíbila rovněž, že posílí mechanismy pro sběr a hodnocení údajů, aby zajistila včasná opatření.

Toyota
Zdroj: Koji Sasahara/ČTK/AP

V minulých letech musela Toyota svolat miliony vozů kvůli různým problémům, včetně nechtěného zrychlování automobilů. To mělo negativní dopad na její pověst výrobce kvalitních a spolehlivých vozů.