Nová prognóza ministerstva financí počítá se slabším růstem ekonomiky

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze očekává, že letošní vývoj bude mírně horší, než odhadovalo v lednu: místo 2,6 procenta nově předpokládá meziroční růst hospodářství o 2,5 procenta. Bylo by to více než loni, kdy ekonomika vzrostla o 2,4 procenta.

 U míry nezaměstnanosti odhadlo, že ta se díky výraznějšímu poklesu v závěru loňského roku postupně sníží až na 3,3 procenta v roce 2018. Na této úrovni má již nezaměstnanost jen velmi omezený prostor pro další pokles. Z hlediska vnější rovnováhy české ekonomiky by běžný účet platební bilance měl i nadále zůstat v mírném přebytku, upozornilo ministerstvo.

Makroekonomický vývoj by mohla podle prognózy nepříznivě ohrozit zejména rizika ve vnějším prostředí. Jde především o důsledky referenda o setrvání Velké Británie v EU či další zpomalení růstu čínské ekonomiky. Globální ekonomický růst by mohla negativně ovlivnit případná změna ve směřování hospodářské politiky USA, nejistotu pak mohou dále zvýšit blížící se volby ve Francii a v Německu.

„Riziko rovněž spatřujeme v případné materializaci rizik ve finančním sektoru v některých zemích Evropské unie, souvisejících nejen s vysokým podílem nesplácených úvěrů v bilancích některých velkých evropských bank, ale též ohledně budoucího vývoje ziskovosti a kapitálové přiměřenosti,“ uvedlo MF. Nepříznivý faktor představují podle něj také geopolitická rizika.

Pro příští rok zlepšilo ministerstvo odhad na 2,5 procenta z předchozích 2,4 procenta.