Bonton: Albatros jsme zatím neprodali

Praha -  Vydavatelství Bonton dnes dementovalo informaci o tom, že již prodalo nakladatelství Albatros. Prodej sice zamýšlí, má dokonce i vybraného kupce, zatím s ním ale zástupci akcionářů vyjednávají podmínky. Změnit majitele by krom největšího českého vydavatele dětské literatury měly také firmy Supraphon a Bontonfilm, které společně s Albatrosem patří do zábavní skupiny Bonton.

„Prodáno ještě není nic, nicméně u všech tří společností byli vybráni partneři pro další jednání, a to již na exkluzivní bázi,“ upozornil Zdeněk Kozák ze společnosti Bonton. Prodej celého trojlístku podle něj proběhne nejpozději do konce září.

Rozprodej zábavní skupiny Bonton, kterou vlastní americká investiční společnost Bancroft, podnikatel Martin Kratochvíl a několik menšinových akcionářů, se táhne už od roku 2002 a prošel několika zvraty. Důvodem jsou především neshody mezi akcionáři ohledně podmínek prodeje.

Jan Halada z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se domnívá, že kupcem by krom managementu společnosti mohl být mediální gigant Bertelsmann. Ten vlastní například největší evropskou vysílací společnost RTL Group či vydavatelství BMG. Zároveň tvrdí, že Albatros zůstane i po skončení série knih o Harrym Potterovi jedničkou na českém trhu s dětskou literaturou.

Trojice společností patřících do skupiny Bonton vykazuje stomilionové tržby. Bontonfilm v roce 2006 utržil 612 milionů korun a jeho hospodaření skončilo ziskem 20,7 milionu korun. Tržby Albatrosu v roce 2006 činily 114 milionů korun, firma ale vykázala ztrátu 28,7 milionu korun. Supraphon uzavřel rok 2006 s tržbami 120 milionů korun a ziskem 7,9 milionu korun.