Téměř polovina britských domácností chce omezovat výdaje

Téměř polovina britských domácností plánuje omezovat výdaje, reagují tak hlavně na růst životních nákladů. Vyplývá to z výsledků průzkumu finanční skupiny Scottish Friendly. Inflaci v Británii tlačí vzhůru rostoucí ceny energií a propad kurzu libry po loňském referendu o vystoupení Británie z Evropské unie.

Snižování výdajů podle průzkumu chystá 46 procent domácností. Rostoucí životní náklady za důvod označila více než polovina z nich. Výsledky průzkumu jsou podle agentury Reuters dalším důkazem, že spotřebitelé v Británii pociťují negativní důsledky rostoucích cen.

V únoru se spotřebitelské ceny v Británii podle statistického úřadu meziročně zvýšily o 2,3 procenta. Inflace tak zrychlila z lednových 1,8 procenta a dostala se na nejvyšší úroveň od září 2013. Ceny potravin v únoru stouply o 0,3 procenta, vykázaly tak první meziroční vzestup za více než dva a půl roku.

V březnu se podle průzkumu Sdružení britských maloobchodníků (BRC) ceny potravin zvýšily o procento, nejprudším tempem za více než tři roky. „Tlak na disponibilní příjmy domácností se v průběhu roku bude zvyšovat,“ uvedla šéfka BRC Helen Dickinsonová.

Britové se loni v červnu v referendu vyslovili pro odchod své země z EU. Odhlasování takzvaného brexitu ale zatím nemělo výraznější dopad na růst britské ekonomiky. V loňském čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) Británie zvýšil o 0,7 procenta, což bylo nejprudší tempo za poslední rok.