Nevšední dárky? Objednejte si komando nebo adoptujte píšťalu

Praha – Ponožky nebo čepice k Vánocům sice dostane opět hodně lidí, rekordně vysoký bude ale také počet těch, kteří pod stromečkem rozbalí originálnější dárek. Zážitky letí, hitem letoška je třeba jízda bagrem, hummerem nebo práce s fekálním vozem. Kdo chce být ještě originálnější, může například objednat komando, které „přepadne“ vybranou osobu. Netradičním dárkem je rovněž možnost adoptovat píšťalu u varhan v brněnském kostele.

Darovat něco skutečně neobvyklého je tento rok oblíbená metoda, jak se vypořádat s Vánoci. Masáže nebo poukaz na kadeřníka už tolik neletí, zato zážitkové agentury se předhánějí v extrémech. Hitem letošních Vánoc je třeba jízda armádním hummerem. Stojí zhruba čtyři tisíce korun. „Chlap, když si hraje, nezlobí, a jakmile zažije něco takového, tak je od něj minimálně na 14 dní klid,“ řekl jednatel Hummer centra Martin Mikulenčák. 

Za pár desítek tisíc korun si lze u agentury objednat komando, které na požádání unese kohokoliv z rodiny či známých. „Ten člověk třeba sedí u svého pracovního stolu, najednou tam vtrhne komando, je postaven ke zdi,“ popsala akci organizátorka Martina Kořánová. 

Chcete být bagristou? Není problém

Možnosti jsou ale ještě daleko širší i levnější. Obdarovaný se může na základě poukazu stát na pár hodin třeba bagristou nebo si vyzkoušet pozici závozníka fekálního vozu.

Masarykův onkologický ústav v Brně zase nabízí vánoční poukaz preventivního vyšetření na rakovinu. Některé firmy už se jím rozhodly překvapit své zaměstnance. „Nabízíme je takzvaným klíčovým zaměstnancům, kteří u nás pracují nejméně jeden rok, zpravidla vedou tým, a jsou nositeli firemního know-how,“ řekl Marek Třeška, finanční ředitel Hartman Rico. 

Zaručenou originalitu teď nabízí také například jezuitský kostel v Brně. Dělají tam nové varhany a člověk může takzvaně adoptovat některou z píšťal. Kdo chce zaujmout za méně peněz, pro toho stále zbývá třeba samomíchací hrnek nebo obří karty.

Předvánoční slevy už útočí na zákazníky

V obchodech mezitím odstartovala první vlna předvánočních výprodejů. Někteří obchodníci sázejí na velké slevy, jiní na slogany. Hity letošní sezony se ale v podstatě nemění. Sázkou na jistotu zůstává elektronika, malé domácí spotřebiče nebo sportovní vybavení. „Nejvíc se ze strany zákazníků poptávají tablety, čtečky elektronických knih, případně holicí strojky, robotické vysavače,“ řekl manažer prodejny Datart David Šantora.

Netradiční dárky jsou v kurzu (zdroj: ČT24)

Na svoji slevu si každý rád počká. Prodejny prodlužují otvírací doby i pracovní směny. První předvánoční sortiment se slevami a přitom z pohodlí domova servírují v jednom balíku internetové obchody. „V pondělí jsme vyexpedovali rekordní množství zboží a odešlo od nás 40 000 kusů zboží našim zákazníkům,“ poznamenal Marek Liška, generální ředitel Mall.cz.

Kdo chce, aby jeho dárky dorazily pod stromeček včas, s objednávkou by neměl otálet. Prodejci radí nakoupit nejpozději do pondělí, později objednané zboží už doporučují vyzvednout přímo na prodejně.